Кредиторите с нов ултиматум за Гърция, текат последни часове за споразумение

OFFNews 25 юни 2015 в 15:02 9967 14

Снимка AFP

Гърция отхвърли исканията за реформи от страна на международните кредитори и ги обвини в изнудване, съобщи Reuters.

Кредиторите отново върнаха на масата настояванията за унищожителни мерки. Това означава, че изнудването срещу Гърция достига своята връхна точка, подчерта говорителят на гръцкия парламент Никос Филис.

Кредиторите поставиха на Атина ултиматум. Гърция трябва да излезе със свой надежден план за реформи срещу финансова помощ от над 7 млрд. евро до днес на обяд. Ако това не се случи, кредиторите ще предоставят на финансовите министри от еврозоната своите собствени предложения за одобрение.

Ако Ципрас не успее да се разбере с кредиторите, те ще му предложат "или да взема, или да напуска", посочи The Guardian, цитирайки двама високопоставени източници. 

Те коментират, че Гърция не е направила никакви отстъпки, което разочарова кредиторите. 

Срещата на финансовите министри на еврозоната започна в 14.30 часа българско време - с половин час по-късно от предвиденото, за да имат документ, който да обсъдят. 

Гърция все пак внесе свое предложение за реформи в последните минути. Кредиторите също са обявили своето предложение пред финансовите министри. 

Последната възможност за споразумение е часове преди насрочената за тази вечер и утре сутрин среща на лидерите на ЕС в Брюксел.

На срещата трябва да бъдат обсъдени проблемите с имиграцията, бъдещето на еврозоната и искането на Лондон за нови условия за членството на страната в ЕС. За Гърция няма да се водят преговори, очаква се само да има готов план за одобрение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews