Кредиторите с нов ултиматум за Гърция, текат последни часове за споразумение

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2015 в 15:02 9566 14

Снимка AFP

Гърция отхвърли исканията за реформи от страна на международните кредитори и ги обвини в изнудване, съобщи Reuters.

Кредиторите отново върнаха на масата настояванията за унищожителни мерки. Това означава, че изнудването срещу Гърция достига своята връхна точка, подчерта говорителят на гръцкия парламент Никос Филис.

Кредиторите поставиха на Атина ултиматум. Гърция трябва да излезе със свой надежден план за реформи срещу финансова помощ от над 7 млрд. евро до днес на обяд. Ако това не се случи, кредиторите ще предоставят на финансовите министри от еврозоната своите собствени предложения за одобрение.

Ако Ципрас не успее да се разбере с кредиторите, те ще му предложат "или да взема, или да напуска", посочи The Guardian, цитирайки двама високопоставени източници. 

Те коментират, че Гърция не е направила никакви отстъпки, което разочарова кредиторите. 

Срещата на финансовите министри на еврозоната започна в 14.30 часа българско време - с половин час по-късно от предвиденото, за да имат документ, който да обсъдят. 

Гърция все пак внесе свое предложение за реформи в последните минути. Кредиторите също са обявили своето предложение пред финансовите министри. 

Последната възможност за споразумение е часове преди насрочената за тази вечер и утре сутрин среща на лидерите на ЕС в Брюксел.

На срещата трябва да бъдат обсъдени проблемите с имиграцията, бъдещето на еврозоната и искането на Лондон за нови условия за членството на страната в ЕС. За Гърция няма да се водят преговори, очаква се само да има готов план за одобрение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2015 в 14:20

Медиите в България вече ще носят отговорност за хейтърските коментари във форумите си. Това постанови съдът в Страсбург.Вече е съвсем ясно кой отговаря за писанията по форумите - медията, която им осигурява платформа. Това решение на съда в Страсбург беше взето още през 2013 година,то беше потвърдено и от Голямата камара на съда. Оттук нататък всеки хейтърски коментар, включително и в България, може да доведе до осъждане на медията, в която коментарът се е появил. Ако Ви залеят с омраза, заплашат или наклеветят, ще знаете кой е виновен - не е само онзи, който е написал форумния коментар, но и онзи, който го е публикувал.

25.06 2015 в 20:37

Неправилен превод на израза take it or leave it. На български звучи по-скоро като вземи това предложение или го остави, а не напусни. С внушение за напускане на Еврозоната. Никой не е казвал такова нещо.

25.06 2015 в 18:39

СИРИЗА, ПОДЕМОС, ВЕНСЕРЕМОС!

С вас сме, ДРУГАРИ!

https://www.youtube.com/watch?v=lP9MbS1KW0U

25.06 2015 в 17:47

Фалита технически не значи нито излизане от Еврото нито от ЕС.

Гърците сами ще излязат от Еврото защото иначе хем ще са фалирали, хем ще трябва да пирложат зорлем мерките, дето сега им предлагат кредиторите и дори доста по-драстични.

Колкото до ЕС не мисля, че Гърците ще искат да излязат. Това ще е голям проблем от много страни погледнато. Все пак освен че юридиески това ще е кошмар за организиране, има и фактически последствия от членстовот им в ЕС, които ще трябва да се види какво ще ги правят - много и различни неща като визови политики, митнически съюз, европомощи и т.н. Прост пример ако Гърция излезе от ЕС всичките им фермери на деня ще фалират - защото от една страна няма да има евро субсидии, от друга стоките им ще бъдат обложени с различни налози като продуктите от Кения например. Така доходите на гръцките фермери ще се изравнят с Кеийските за единица продукция, но в Гърция не стават 3 или 4 реколти годишно и отделно цените в Гърция са малко по-високи. Неща като зехтин и портокали ще са тотлано не продавеми на фона на субсидираните Испански и Италиански продукти.

Много е сложно и мисля че дискусията кой от къде ще излиза при евентуален фалит ще е доста по-сложна от колкто си представяме.

25.06 2015 в 17:25

Всеки път е "последния път".АМи хайде бе.малко по сериозно.Изритайте византийците с шут в гъза от ЕС и да се присъединяват към Русия,там ги чака глад!

25.06 2015 в 17:22

И като фалират кво ? Няма да си плащат дълговете. И кво ще стане ? Ще ги изгонят от еврозоната ? От ЕС ? И кво ?
Точно ние, дето обявихме мораториум върху плащането по външния дълг ли се впечатляваме от това ?

25.06 2015 в 17:17

Абе тоз последен час за Гърция,абе той продължава месеци бре,сега разбирам защо маляките са сред страните с най-голяма продължителност на живота:-)

25.06 2015 в 17:17

Абе тоз последен час за Гърция,абе той продължава месеци бре,сега разбирам защо маляките са сред страните с най-голяма продължителност на живота:-)

25.06 2015 в 16:54

Излизането от еврото ще е по-скоро "страшен" пример за другите държави. Причината да излязат от Еврото гърците е за да пуснат печатницата на пари и да изгорят спестяванията и доходите на населението. Това е единствената причина да излязат от еврото. След хипер инфлация, която ще докара Ципрас естествено доходите на населението ще си дойдат на мястоте т.е. пенсиите ще спаднат с 50-60% (в Евро), заплаттие в не рентабилните сектори и те ще падната драстично, ще се обезценят разни лоши кредити и т.н. гръцката икономика ще се намести.

Проблема на Гърция с Еврото е че те не могат сами да печатят пари и да си докарат инфлация. Та единствения им способ сега да свалят доходите е, като ги намалят в абсолютни цифри, което е политически мнго по-трудно от инфлацията.

За съжаление южните страни като Гърция, Италия, Франция и Турция (до преди години) са свикнали да използват инфлацията, за да си пребалансират икономиките. Не им дреме да вдигат доходите с щедри обещания, щото си знаят, че инфлацията ще ги изяде. Проблема е когато са в един валутен съюз с Германия и Холандия и инфлация няма. Така като поредния популист вдигне доходите и после започва едно безкрайно трупане на дългове.

Тия неща ги гледахме и в България до 1997-а година - всеки популист на власт помпеше пенсиите, заплатите и каквото има за помпене преди избори.....

25.06 2015 в 16:53

Самуилчо, за кой път днес тролиш с тази глупост?