Крайната десница печели изборите в Италия

OFFNews 26 септември 2022 в 07:46 6684 6

Джорджа Мелони

Снимка БТА/АП

Джорджа Мелони, лидер на партия "Италиански братя"

Лидерката на партия "Италиански братя" Джорджа Мелони заяви тази нощ, че бъдещото дясноцентристко правителство няма да предаде доверието на италианския народ, предаде АНСА. Воденият от нея съюз постига убедителна победа на парламентарните избори според прогнозните резултати.

"Сега е време да поемем отговорност", каза Мелони, която изглежда ще стане първата жена премиер на Италия. "Това е време, в което, ако искаме да бъдем част от историята, трябва да осъзнаем, че носим отговорност пред милиони хора, които са ни избрали." Тя обеща, че няма да предаде доверието, което избирателите са ѝ гласували.

"Ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички, за да обединим народа, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя", добави тя в кратко изявление пред журналисти в Рим.

Избирателната активност е била 63,95%, предаде АНСА, като се позова на данни на Министерството на вътрешните работи от 7901 от общо 7904 населени места. Тя е най-ниската на парламентарни избори в историята на Италия, с около 9 процентни пункта под тази през 2018 г. Тогава гласуваха 73,01%.

Съюзът от десни формации, в който влизат партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони, "Лига" на Матео Салвини и "Напред, Италия" на Силвио Берлускони, печели между 41 и 45% от вота. Партията на Мелони беше единствената голяма политическа сила, която не подкрепи правителството на националното единство на отиващия си премиер Марио Драги.

Лявоцентристката коалиция, начело с Демократическата партия, печели между 25,5 и 29,5% от гласовете. Според политолози лидерът на Демократическата партия Енрико Лета е един от големите губещи тази нощ, заедно със Салвини, тъй като нежеланието му да сключи сделка с Движение "Пет звезди", след като то предизвика разпадането на коалицията на премиера в оставка Марио Драги, сега изглежда грешка.

От друга страна, решението на бившия премиер и лидер на "Пет звезди" Джузепе Конте да се кандидатира сам изглежда се е отплатило, тъй като прогнозите са партията да получи 16-17 процента от гласовете, отбелязва АНСА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Да_Ни

26.09 2022 в 18:21

Нищо фашистко няма в това, просто гласът на разума победи.
На хората им омръзна да са пионки в игрите на глобалните корпорации и световната алчност. Искат да подредят собствената си градина както те си решат.

645

5

wakeup

26.09 2022 в 16:53

пост фашистка партия, която ще се коалира с друга ултра дясна - много лошо. Все едно в България да спечели Копейкин, БСП, Яневите другари и цяла тумба други маргинали ,на които им пречат емигранти, истанбулска конвенций, ЛГБ, глобализацията, либералитета,подкрепата за Украйна и не се сещам какво още

1000

4

Дечко

26.09 2022 в 15:17

не знам защо мислите така - джорджа мелони е проукраински и антируски настроена...слабо звено в коалицията е берлускони, който беше личен приятел на путин...
а иначе на италианците им писна от лгбт, зелени сделки, евроегоизъм и прочие либералщини... след унгария, швеция и италия, очаквам същото в бенелюкс, франция и нааай-накрая германия /тук вече става страшно!/...

1000

2

Слънце

26.09 2022 в 10:30

Путинската мафия победи Италия, срам за италианската

2550

1

alfakentavur

26.09 2022 в 09:20

Сега ще стане много интересно, ако крайнодесни италианци започнат да подкрепят Путлер, който воюва срещу "нацисти". Извод?