Край на звънящите и вибриращи телефони на ученици в клас! Но не в България, а в Нидерландия

OFFNews 05 юли 2023 в 14:19 2340 0

Ученици с мобилен телефон в клас.

Снимка pexels.com

Ученици с мобилен телефон в клас.

Нидерландското правителство забранява достъпа до мобилни телефони, смарт часовници и таблети в класните стаи, за да не пречат на обучението, съобщават Ройтерс и Би Би Си.

Инициативата се въвежда в сътрудничество с училищата и ще влезе в сила в началото на следващата година.

Ще има някои изключения, включително за ученици с медицински нужди или увреждания, както и за класове, насочени към цифрови умения.

"Въпреки че мобилните телефони са почти преплетени с живота ни, те не принадлежат на класната стая - заяви министърът на образованието Роберт Дейкграаф. - Учениците трябва да могат да се концентрират там и да им се предоставят всички възможности да учат добре. От научните изследвания знаем, че мобилните телефони нарушават това."

Различни изследвания установяват, че ограничаването на времето, прекарано от децата пред екрана, е свързано с подобряване на познавателните способности и концентрацията.

Отделните училища ще трябва да договорят точните правила с учителите, родителите и учениците - включително дали искат да забранят напълно устройствата в училищата.

Схемата е резултат от споразумение между министерството, училищата и свързаните с тях организации. Тя ще бъде преразгледана в края на учебната 2024/2025 г., за да се провери доколко добре е работила и дали е необходима законова забрана.

Съобщението следва подобно решение на Финландия от миналата седмица. Нейното правителство обяви, че ще промени закона, за да улесни ограничаването на използването на телефони в училищата.

Други държави, включително Англия и Франция, също предложиха забрана на мобилните телефони, за да се подобри качеството на обучението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки