Ковачевски: Трябва национален консенсус за промените в конституцията и членството в ЕС

OFFNews 06 август 2023 в 16:12 1414 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Македонският премиер Димитър Ковачевски призова за "национален и обществен консенсус, за да се изпълни стратегическата цел на Северна Македония - членство в ЕС".

За промените в конституцията, които са част от преговорната рамка и условие за провеждането на втората междуправителствена конференция, което означава и започване на преговори за членство, Ковачевски заяви, че "депутатите в момента имат много важна работа от това да водят предизборна кампания и да правят сметки за министерски и директорски кресла".

"Сега бих казал, те имат най-важната задача - това означава да подсигурят европейско бъдеще и перспектива за страната, за гражданите, които са им дали мандат", допълни той.

Ковачевски обясни, че не само правителството и опозицията трябва да се обединят, а цялото общество.

Именно затова е необходим национален и обществен консенсус за окончателното постигане на стратегическата цел - Македония да стане член на ЕС", каза Ковачевски в интервю пред държавната агенция МИА, предаде БНТ.

На 18 август, когато ще се проведе първото заседание в парламента за промените в Конституцията, Ковачевски очаква "откровен, качествен и смислен парламентарен дебат, където ще бъдат изнесени всички аргументи, с цел всички заедно да достигнат до едно надпартийно решение, което ще се демонстрира сериозност и отговорност, в един труден момент, който едва ли ще се повтори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика