Ковачевски очаква и депутати от ВМРО-ДПМНЕ да гласуват вписването на българите в Конституцията

Премиерът на Северна Македония обвини опозиционния лидер Християн Мицкоски в непоследователност

OFFNews 12 май 2023 в 08:53 1225 0

Ковачевски
Димитър Ковачевски.

Има сигнали, че някои от депутатите от опозицията биха гласували за конституционните промени, процедурата е започната и тя ще продължи, каза в интервю за телевизия Канал 5 премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

„Ние изпълнихме нашите условия. През миналата година имахме интензивни и тежки преговори, с френското председателство, със съседна България. В тези преговори се оказа, че имаме много приятели и получихме преговорна рамка с ЕС. Рамка за преговори, в която имаме чист македонски език, потвърден чрез договора с Фронтекс и защитена македонска идентичност. В Скопие се ширеше истерия, хвърляха се коктейли Молотов към сградата на Министерството на външните работи. Ние изпълняваме задълженията си в рамките на преговорната рамка. И едно от условията е включването на други части на народи в нашата конституция, освен вече вписаните. Освен българите ще влязат и черногорци и хървати и евреите ще бъдат предложени и т.н. За първи път в историята блокадата (на еврочленството на страната) не идва отвън, а отвътре”, каза Ковачевски, по повод твърденията на Християн Мицкоски, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ няма да гласуват промени в конституцията.

На въпрос дали ще има 80 депутати, колкото са необходими да гласуват за конституционните промени, Ковачевски отговори, че е рационален оптимист, вярва в постигането на целта и работи за нея.

„Това е моментът, в който вратата за членство в ЕС е отворена. Не можем да бъдем заложници на кариерата на един човек. Този процес не е за един човек, една партия и едно правителство. Опозицията има възможност да се включи в европейския фронт”, подчерта Ковачевски, цитиран от БТА.

По думите му правителството е приело преговорната рамка, защото към този момент от ВМРО-ДПМНЕ са заявявали, че вписването на българите в конституцията не е проблем и биха го подкрепили. Това са твърдели и при срещите си в посолствата, след което са започнали и различните позиции на Мицкоски.

Ковачевски припомни думите на председателя на опозиционната партия пред тогавашния български премиер Бойко Борисов. Отговаряйки на въпрос дали подкрепя Договора за добросъседство Мицкоски отговори, че подкрепя всичко, което е добро за държавата.

„Когато Кирил Петков дойде в Северна Македония имаше среща с Мицкоски и той каза, че подкрепя вписването на българите, за да каже после, че не го приема, после, че ще подаде оставка, ако някой от неговата парламентарна група гласува конституционните промени, после накара депутатите си да направят нотариално заверени декларации, че няма да гласуват, после каза, че ако промените са по хърватския модел на конституцията ще ги подкрепят, за да каже накрая, че в този парламентарен състав няма да има конституционни промени. Това позиция ли е?”, коментира Ковачевски.

В Северна Македония няма да има предсрочни избори, категоричен беше Димитър Ковачевски. Той е убеден, че конституционните промени ще бъдат представени в парламента на страната преди лятото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови