Ковачевски: Има индивиди, които работят срещу споразумението ни с България

OFFNews Последна промяна на 02 април 2022 в 07:16 2750 3

Снимка Архив

Димитър Ковачевски и Кирил Петков, премиери на Северна Македония и България

"Има индивиди и маргинализирани групи, има дори политически партии в страната, които се финансират от трети държави, които не искат да видят Северна Македония в ЕС и работят срещу евентуално споразумение между България и Северна Македония", каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за предаването "360 степени", цитирано от БТА.

По думите му оптимизмът, изразен от българския премиер Кирил Петков, се основава на напредъка в работата на работните групи и постигнатите резултати - функционираща самолетна линия, стипендии за македонски студенти, които ще учат в България, срещи на кметове от двете страни на границата за трансграничното сътрудничество.

''Позитивна атмосфера.'' Толкова за работата на съвместната историческа комисия с Македония

"Водят се и политически разговори, но все още нямаме финален документ, когато стигнем до него, ще го споделим с всички политически и обществени субекти", каза Ковачевски в отговор на въпрос защо държи опозицията встрани от този процес. Той уточни, че от ВМРО-ДПМНЕ са били поканени да се включат в работните групи, а в парламентарната комисия по външна политика депутатите са били запознати с преговорите, които се водят. Но "всеки договор, който ще бъде постигнат, ще бъде критикуван от опозицията", добави Ковачевски.

Кирил Петков: Руски агенти са работили срещу отношенията ни със Северна Македония

Той коментира и възможността българите да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията, уточнявайки, че конституционният ред в Република Северна Македония позволява колективно упражняване на индивидуалните права, а всяка страна по пътя си към членство в ЕС прави промени в своята Конституция, за да я приведе в съответствие със законодателството на ЕС.

Официално от Скопие: 3504 души в Северна Македония се преброиха като българи

"Включването на българите в Конституцията, а тук не говорим само за българите, но и за хърватите и черногорците, нормално ще премине през процедура на конституционни промени и това отнема повече време, и този процес трябва да бъде подкрепен практически от всички политически партии, защото гласуването е с мнозинство от 2/3 от депутатите“, каза Ковачевски. Той определи като "подробности, които може да се обсъждат", въпроса дали това да стане преди началото на преговорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4597

3

pisnamiotmutri

02.04 2022 в 15:05

Русия и Турция нямат интерес от обединени Балкани. Разделяй и владей.

2005

2

офф0

02.04 2022 в 14:33

еййй жал ми е за теб, от една страна
тролиш по жял ден, всеки пост, с по няколко профила
жалка картинка
и се пукаш от яд на всяко нещо различно от опорките ти
айде пенсионирай се вече, че ни писна на всички
всички те знаем
ааа забравих , рублата падна и нема пенсийка хаха