Косово ще глобява автомобили със сръбски номера

Сръбската армия готова да защити сънародниците си в Косово

OFFNews 22 ноември 2022 в 08:47 1088 0

Архив

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

От днес полицията в Северно Косово ще глобява със 150 евро шофьорите, които не са сменили номерата си с косовски, съобщават световните агенции.

Очаква се това да доведе до сблъсъци, както се случи в началото на август, когато бе направен първият опит смяната на номерата да стане задължителна.

Вчера цял ден продължиха разговорите между  сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти, с посредничеството на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел. Борел поиска от Косово да не налага глоби, като те да бъдат заменени само с предупреждения. Косово обаче отхвърли тази идея:

Предложението на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел за регистрационните номера е неприемливо без ангажимент за окончателното споразумение, каза Курти.

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич пък коментира, че ако президентът нареди, армията ще вземе всички мерки за защита на сърбите в Косово и Метохия.

Той добави, че Борел не се е съгласил с идеята на Косово да забави налагането на глоби, но ако се въведе краен срок за налагането на глоби - до март 2023 г.

Около 50 хиляди сърби живеят на територията на непризнатото от Белград Косово. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че трябва да бъдат положени всички усилия, за да не се стигне до ескалация на напрежението. Около 3700 миротворци от Пакта продължават да са разположени на територията на Косово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови