Напрежението между Сърбия и Косово: спират коли за пререгистрация, армията в повишена готовност

OFFNews 01 ноември 2022 в 12:31 1988 0

Регистрационни табели в Косово

Снимка КосоваПрес

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви снощи, че правителството на Сърбия няма да призове косовските сърби да приемат регистрационни табели с надпис Република Косово.

Напрежението между Сърбия и Косово отново се покачва, след като в Косово влезе в сила правителствено решение за пререгистрация на автомобили със сръбски номера. 

Косовската полиция връчи днес на граничния пункт Ярине първото предупреждение за пререгистриране на автомобил със сръбска регистрация с косовска, съобщи сайтът КосСев от северно Косово, цитиран от БТА. Това става няколко минути след изтичането на срока и влизането в сила на първата фаза от прилагането на правителственото решение.

Предупреждението е връчено на жена, управляваща автомобил със сръбска регистрационна табела "КМ". Тя заяви кратко пред репортер на Косова онлайн, че не е имала неприятности на пункта и че полицаите са й дали документ, в който се посочва какви стъпки ще бъдат предприети за справяне с тези, които не пререгистрират автомобилите си от сръбски на косовски номера.

Тя добави, че не планира да регистрира автомобила с "РКС" и чака решението на официален Белград.

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви снощи, че правителството на Сърбия няма да призове косовските сърби да приемат регистрационни табели с надпис Република Косово.

Властите в Косово прилагат от днес решението на правителството за поетапна пререгистрация, което на първия етап, до 21 ноември, означава издаване на предупреждения за неправилно регистрирани превозни средства.

Във втората фаза, от 21 ноември до 21 януари, ще бъдат налагани глоби от по 150 евро, а от 21 януари ще има пробни табели за още два месеца, след което от 21 април няма да бъдат разрешени други регистрационни номера в Република Косово.

Представители на САЩ и ЕС призоваха миналата седмица премиера Албин Курти да удължи крайния срок с още десет месеца. Правителството на Косово обаче реши в петък, три дни преди крайния срок - 31 октомври, да изпълни решението си за поетапна пререгистрация.

Днес сръбските медии съобщават, че армията на страната е повишила степента на бойна готовност, като цитират заповед на президента Александър Вучич.

"Армията е готова да изпълни всяка заповед на Вучич, който е неин главнокомандващ, защитавайки всички граждани на Сърбия, включително сърбите в Косово, и никой не трябва да се съмнява в това, казва в интервю министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич.

"Сърбия е за диалог. По-добре е да преговаряме хиляда дни, отколкото един ден да бъдем в окоп“, добавя Вучевич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!