Кюрдските отряди навлязоха в стратегическия иракски град Синджар

OFFNews 13 ноември 2015 в 15:42 3783 1

Кюрди

Снимка Ройтерс

Кюрдски бойци на позиция срещу Синджар по време на започналото вчера настъпление.

Кюрдските войскови части съобщиха, че са овладели стратегическите сгради и съоръжения в град Синджар в Северен Ирак, като част от офанзивата против отрядите на „Ислямска държава“. Това предаде агенция Ройтерс, която има репортери до фронтовата линия.

„ИДИЛ разбита и бяга“, съобщи в туит Кюрдистанският регионален съвет за сигурност. Според този щаб силите му вече контролират в Синджар житните складове, циментовата фабрика, болницата и още няколко обществени сгради.

Кюрдските сили, подкрепени от от въздушни удари на САЩ и доброволци от малцинството язиди (понесло ужасяващи зверства от джихадистите), влязоха в Синджар в петък, след като прерязаха достъпа до него от изток и запад. Общо около 7500 са настъпващите войници и офицери.

Кюрдистанският съвет каза, че отрядите му са влезли в града „от всички посоки“, за да започнат прочистване на оставащите бунтовници. Кореспондент на Ройтерс видя стотици кюрдски бойци да влизат в града и да вървят по основния път без да срещнат незабавна съпротива.

Още не е ясно дали въоръжените групи на ИДИЛ са се изтеглили преди операцията, но кюрдски командири изказаха загриженост, че някои джихадисти се укриват и са готови да се самовзривят, когато настъпващите приближат.

Броят войници на „Ислямска държава“ в града е нараснал до близо 600, докато офанзивата е подготвяна, но само шепа от тях са напуснали Синджар днес, е казал бригаден генерал Семе Мала Мохамед от кюрдската войска.

Откакто кампанията започна в четвъртък сутринта, кюрдите завзеха над 150 кв. км от територията около Синджар.

Освен това те са заели позиции край магистрала 47, която е важен снабдителен път между Рака в Сирия и иракския град Мосул – основни бастиони на „Ислямска държава“. Тя бе използвана от джихадистите за превоз на оръжия, боеприпаси, други доставки и на войници.

Командирите на настъпващите казват, че се налага да напредват бавно, за да избегнат експлозивите, вероятно заложени от „Ислямска държава“ по пътните артерии и сградите в Синджар. Кюрдите имат едни от най-опитните въоръжени сили в Ирак, след като са се сражавали десетилетия против режима на Саддам Хюсеин.

САЩ очакват поемането на пълен контрол над Синджар да заеме от два до 4 дни, а още седмица ще е необходима, за да завършат операциите по прочистването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови