Християни в Ирак си правят полиция за защита от "Ислямска държава"

OFFNews 04 февруари 2015 в 15:27 3375 4

Християните в Ирак започнаха да се обучават да защитават своите градове и села, след като регионалните власти ги изоставиха по време на нападенията на „Ислямска държава“ миналата година, съобщи The Wall Street Journal.

Стотици иракски християни са се включили в обученията, чиято цел е да си създадат собствена полиция, която да защитават населените места от джихадистите.

Новата структура обаче ще бъде изправена пред много предизвикателства, сред които осигуряване на финансиране, на оръжия. Възможен проблем е и това, че полицията не е подкрепяна от иракското правителство.

Освен това много от мъжете, започнали обучението, са новобранци, които никога не са участвали в битка и дори не са стреляли с оръжие.

За момента те получават подкрепа от страна на правителството на Кюрдистан, което им осигурява оръжия за учебни цели и им позволява да използват бивша американска база край Киркук, както и бивши американски военни, които ще помагат за обучението.

Финансиране би могло да дойде от страна на САЩ, но за момента американското правителство е решило да не се намесва, за да не се стигне до религиозна война, обяснява един от американските военни, участващи в обучението на новобранци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови