Китай става все по-настъпателен. ЕС и САЩ търсят единство, за да защитят западните ценности

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2020 в 19:43 2660 3

Снимка EC - Audiovisual Service

Жозеп Борел

За нас е важно да бъдем заедно със САЩ в търсене на обща основа за защита на нашите ценности и интереси пред Китай. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното виртуално заседание на европейските външни министри, в което се включи държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

Борел акцентира, че Пекин става все по-настъпателен и е един от източниците на дезинформация. Затова ЕС и САЩ трябва да обединят силите си.

След седмица предстои видеоконференцията ЕС-Китай. Според върховният представител на ЕС обстановката в Хонконг не може да бъде причина за отмяна на насрочената видеоконференция.

ЕС ще преговаря до последна възможност за очертаване на рамка за отношенията с Китай в следващите пет години. Не е лесно да се постигне споразумение, още не сме се договорили, каза Жозеп Борел.

Външните министри от ЕС са обсъдили също обстановката в Украйна и останалите страни от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова). ЕС и САЩ са на мнение, че е необходимо Русия да изпълни споразуменията от Минск.

Европейските министри са изразили съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от Световната здравна организация. Очакваме Вашингтон да преосмисли това решение, заяви Борел.

Трансатлантическото сътрудничество е опора за реда по света. Със САЩ може да не сме единодушни по всички въпроси, но оставаме все така решени на взаимодействие, каза още върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7910

3

1Sion1

16.06 2020 в 00:48

Байдън вика , че китайците не са лоши хора и че било глупост, дето шели да изядат обяда на американците..И как иначе, като наляха милиарди на Хънтърчо.Блумби пък направи милиардите си там и директно заяви , че ККП са прави и всъщност действат по волята на народа..Това ни чака , ако случайно демократическата партия спечели изборите.

1005

2

Moirae

15.06 2020 в 21:23

Добро утро. Отдавна трябваше! Не трябва да се лежи на комфорта, който са ни донесли. Сегашните обстоятелства са благоприятни покрай настроенията около пандемията.

5544

1

zuljin

15.06 2020 в 20:10

Кои са западните ценности? Корупция и двойни стандарти ли?