Китай обмисля да предостави оръжие на Русия

OFFNews 19 февруари 2023 в 19:11 5455 7

Антъни Блинкън

Снимка Getty Images

Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ

Китай обмисля да предостави оръжия на Русия в подкрепа на нейната офанзива в Украйна, предупреди днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

Блинкън заяви това днес след вчерашната си среща с най-високопоставения китайски представител по въпросите на външната политика Ван И, член на Политбюро на управляващата комунистическа партия.

"Разговаряхме за войната, водена от Русия, и за безпокойствата, които имаме във връзка с факта, че Китай обмисля да предостави смъртоносна помощ на Русия", каза ръководителят на американската дипломация пред телевизия Си Би Ес. Помолен да даде повече подробности, той отговори лаконично: "Предимно оръжия."

Държавният секретар на САЩ не разкри конкретни данни в подкрепа на своите твърдения, но предупреди за сериозни последици за Китай, ако подпомогне във военен план Русия.

Китайски компании вече предоставят "несмъртоносна помощ" на Москва, добави той.

Снощи Блинкън и Ван И се срещнаха в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността - разговор, определен от Държавния департамент на САЩ като "откровен и директен".

Вчера на форума американската вицепрезидентка Камала Харис вече постави китайския неутралитет под въпрос. Съединените щати са "разтревожени от факта, че Пекин задълбочи отношенията си с Москва от началото на войната", подчерта тя, цитирана от АФП.

Ван И от своя страна е казал по време на неофициалния разговор, че Китай се придържа към принципите, насърчава мирните преговори и винаги е играл конструктивна роля, заяви днес говорител на китайското министерство на външните работи, цитиран от Синхуа.

"Ние никога няма да приемем соченето с пръст и дори принудата от страна на САЩ по въпроса за китайско-руските отношения", изтъкнал Ван.

Оръжейните доставки за Украйна бяха водеща тема на завършилата днес тридневна конференция в Мюнхен.

Американски конгресмени и от двете партии казаха, че украинските представители на форума са ги призовали да настояват пред президент Джо Байдън Вашингтон да даде на Киев изтребители Ф-16, съобщи Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

7

dolivo

20.02 2023 в 08:09

подготвят се да преговарят Китайците, първо ескалират, за да деескалират с благородни отстъпки

924

6

Diogen

20.02 2023 в 00:46

Ако си направи тази фатална грешка, той на практика ще загуби пазарите в Щатите и в Европа. Всички знаем, че модерен Китай е плод на дългогодишните инвестиции на големи американски компании. Загубата на най-важните пазари ще доведе китайската икономика до положение да буксува. Структурно китайското стопанство не може да се развива без износ.

15914

5

поп Дръвчо

19.02 2023 в 22:58

Ще обмисля, ще обмисля - па ще изкрънкат някоя отстъпка от САЩ или ЕС и ще кротнат.

-1655

4

ob1

19.02 2023 в 22:25

Си ще получи интересно съобщение значи :)

2550

3

alfakentavur

19.02 2023 в 20:19

И да спрат да внасят произведена в Китай стока. И ЕС като го направи, китайчетата ще цъфнат и ще вържат :)

9347

2

Анализи

19.02 2023 в 20:04

Решението е просто, САЩ да изтегли технологичните си фирми от Китай, да откаже производството на западните стоки в Китай и готово.

345

1

Джендо Джедев

19.02 2023 в 19:52

С обмислянето ще си и останат. :D Или пък най-много да пратят на Пу 2-3 сандъка със снаряди, колкото да отбият номера за пред "Вечната дружба". :D