Камера заснела атентатора в Тайланд (видео)

OFFNews 18 август 2015 в 07:45 4121 0

Снимка AFP

Камера е заснела човека, поставил бомбата в столицата на Тайланд Банкок, предаде AFP.

Устройството избухна в 19 ч. местно време на 17 август до олтар, край който е имало много хора, в централния квартал Чидлом. Според Reuters загиналите са 22, Би Би Си и AFP пишат, че те са 21. Вчера информацията беше за 27 загинали. Полицията откри и обезвреди втора бомба в района.

Поставилият взривното устройство е мъж. Той е бил заснет от камери, монтирани близо до мястото на взрива.

"Днес има заподозрян, който се появява на камерите, но записът не е ясен... търсим този човек", каза министър-председателят Прают Чан-Оча. Смята се, че мъжът е от антиправителствена група, базирана в североизточен Тайланд - там, където е централната област на Обединения фронт за демокрация срещу диктатура, чиито последователи обикновено са наричани Red Shirts.

От 2006 г. Банкок е сцена на политически мотивирано насилие, довело до два преврата. Последният от тях беше през 2014 г. бе свалено избраното правителство на Инглук Шинаватра след месеци на улични протести.

Тайлан се бори от десетилетие и с бунтовете в населените предимно с мюсюлмани южни провинции, по границата с Малайзия, при които са били убити над 6400 души, повечето от които цивилни граждани.

Коментар на премиера породи предположенията, че разследването се измества по-скоро към антиправителствените групи, лоялни на семейството на Шинаватра, отколкото към мюсюлманските бунтовници в Южен Тайланд.

"Red Shirts" са мрежа, обединяваща хора от по-бедните градски и селски райони, най-често от североизточните части на страната, които подкрепят бившия министър-председател (2011-2014 г.) Инглук Шинаватра и брат й - Таксин Шинаватра - бизнес магнат, основател на най-успешния тайландски телефонен оператор Advanced Info Service и министър-председател на Тайланд от 2001 до 2006 година, когато е свален от военен преврат и отива в изгнание.

Моментът на експлозията:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!