Какво се случва с Янукович и Украйна (на живо)

OFFNews 21 февруари 2014 в 12:27 6006 0

Политическа криза в Украйна

След като в четвъртък десетки загинаха при сблъсъци между протестиращи и полиция, нощни преговори между президента Виктор Янукович и опозицията доведоха до споразумение.

Очаква се то да бъде обявено днес по обед и него да е заложено драстично орязване правата на президента и връщане на конституцията от 2004 г. и превръщане на страната от президентска в парламентарна република. 

Опозиционните лидери предупредиха, че няма да признаят легитимността на споразумението, ако то не предвижда слизането на Янукович от власт.

Междувременно на Майдана и в момента се стреля, съобщиха преди обед различни източници. Журналисти бяха предупредени да не стоят близо до прозорците на хотелите си.

Можете да следите случващото се в Украйна в реално време в хронологията или на стрийма по-долу.

16.00 ч.: Великата Рада възобнови работа.

14.40 ч.: Спецчастите напуснаха позициите си пред Върховната Рада.

14.30 ч.: Украинското правителство и опозицията подписаха споразумение. По-важните точки от него можете да видите ТУК.

13.30 ч.: Великата Рада отново излезе в почивка. Преди нея депутатите спориха дали да се подписва споразумение с Янукович.

13.00 ч.: Янукович обяви, че инициира предсрочни президентски избори и връщане на кнституцията от 2004 г.

12.40 ч.: След едночасова почивка започна извънредното заседание на Великата Рада, на която трябва да бъде обсъдено предложението за връщане в сила на конституцията от 2004 г.

12.30 ч.: Очаква се всеки момент украинският президент Виктор Янукович да подпише споразумение с опозиционните лидери. Засега параметрите му не са оповестени официално, но се предполага, че става въпрос за връщане на конституцията от 2004 г. Това означава, че Украйна ще стане парламентарна република и президентът ще загуби голяма част от правомощията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews