Официално жертвите в Киев достигна 75 (снимки и видео)

OFFNews 21 февруари 2014 в 07:32 9601 33

По данни на Министерството на здравеопазването на Украйна, броят на убитите при стълкновенията в Киев през последните три денонощия е достигнал 75 души, 571 са ранени, от тях над 350 са в болница.

Ситуацията на площада на независимостта в Киев се усхокои, но така наречените сили за самоотбрана на Майдана поставиха постове на подходите към него. Край барикадите са струпани нови купчини с автомобилни гуми, които могат да бъдат запалени в случай на атака на силите за сигурност. Наоколо са сложенни и бутилки с коктейли Молотов, съобщава ИТАР-ТАСС.

Барикади се строят и край сградата на Върховната рада. Край тях дежурят неголям брой бойци от вътрешни войски и Беркут. Заместник -началникът на украинския генерален щаб Юрий Думанский обяви, че е написал рапорт за оставката си.

"Взех това решение, за да предотвратя по-нататъшната ескалация на насилието и кръвопролитието", каза той, цитиран от БНР.

Властите в Киев увериха, че градът не е заплашен от глад. Според тях, хранителните продукти и тези от първа необходимост са достатъчно. Телевизия Росия 24 съобщи, че наплашените жители на украинската столица са започнали да изкупуват стоките по магазините, като най-много се харчат хлябът, консервите и другите продукти с дълъг срок на годност. Много хора теглят и парите си от банкоматите.

Снощи, на преговори с президента Виктор Янукович пристигнаха посланикът на Русия в Украйна Михаил Зурабов и омбудсманът Владимир Лукин. Лукин обаче отказа да направи какъвто и да било коментар преди края на разговорите.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че световната организация е готова да помогне на Украйна за преодоляване на кризата. От украинската Партия на регионите пък призоваха за прекратяване на братоубийственатта война в името на мира, справедливостта и бъдещето на Украйна.

Премиерът на Полша Доналд Туск смята, че в Украйна има реална гражданска война. Бившият украински премиер Юлия Тимошенко призова опозицията да не сяда на масата за преговори с Виктор Янукович и да иска отстраняването му от поста президент.

Европейските външни министри се договориха снощи за налагането на санкции, включително забрана за издаване на визи и замразяване на активи на отговорните за насилието в Украйна. Санкциите на ЕС срещу Украйна няма да влязат в сила на 21 февруари, тъй като за тяхното оформяне са необходими няколко дни, съобщи външният министър на Холандия Франс Тимерманс. Съветът на ЕС на ниво външни министри призова украинските власти да не въвеждат извънредно положение в страната и да не използват армията и въоръжените сили срещу активистите от Евромайдан.

Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Барак Обама се присъединиха към призива на руския държавен глава Владимир Путин за незабавно намиране на политическо решение на кризата, разтърсваща Украйна. Самият Путин смята, че представителите на радикалното крило на опозицията са виновни за повишаването на насилието в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!