Йеменските бунтовници хути отвлякоха в Червено море товарен кораб с българи в екипажа

OFFNews 19 ноември 2023 в 17:59 3354 1

Корабът Galaxy Leader
Корабът Galaxy Leader.

Йеменските бунтовници хути /хуси/ са пленили в Червено море автовоз с българи на борда. 

В изявление на канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху се уточнява, че корабът е собственост на британска компания, но е с японски оператор. На борда на плавателния съд има 25 души екипаж от България, Украйна, Филипините и Мексико, но не и израелци.

Властите в Йерусалим обвиниха Иран, че корабът е бил отвлечен от хутите по негово нареждане.

"Това е поредният акт на ирански тероризъм, който отразява скок напред в иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и поражда международни последици що се отнася до сигурността на глобалните морски маршрути", заявиха от канцеларията на израелския премиер.

По-рано британският Мейл онлайн съобщи, че на борда на  Galaxy Leader са се качили въоръжени мъже, докато той пътувал на юг покрай Арабския полуостров на път за Индия.

Пленяването на кораба става часове след като подкрепяната от Иран милиция хути - която води кървава гражданска война срещу йеменското правителство от 90-те години на миналия век - обеща да атакува кораби, свързани с Израел, в Червено море в отговор на реакцията на еврейската държава на атаките от 7 октомври.

Израелските сили за отбрана (IDF) потвърдиха, че на борда няма израелски граждани и отрекоха корабът да е израелски, но нарекоха това "сериозен инцидент".

В изявление, публикувано в социалните медии, се казва: "Отвличането на товарен кораб от хутите край Йемен в южната част на Червено море е много сериозен инцидент с глобални последици.

'Корабът е тръгнал от Турция на път за Индия, като в него са работили цивилни граждани от различни националности, без израелци. Това не е израелски кораб", подчертаха военните.

Според публично достъпните данни за проследяване последното известно местоположение на кораба е било източно от Порт Судан в Червено море в събота. В момента транспондерите на Galaxy Leader са изключени.

"Очите ни са отворени, за да наблюдаваме и търсим постоянно всеки израелски кораб в Червено море, особено в Баб ал-Мандаб, и в близост до йеменските регионални води", заяви Абдулмалик ал-Хути от бунтовниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

19.11 2023 в 18:38

Саудитска Арабия много се бави да въведе (най-сетне) ред в Йемен.
Израел също би се справил, но както знаем има друга работа в момента.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша