Йемен: на всеки 10 минути загива едно дете от предотвратими болести, а 7 милиона гладуват

ОFFNews 16 декември 2016 в 17:26 5966 1

Кризата в Йемен се задълбочава и след като войната разруши икономиката, доставките на храната спряха, съобщиха от ООН пред "Ройтерс".

"През цялото това време умират деца", каза Джейми Макголдрик, хуманитарни координатор на ООН в страната.

От организацията допълниха, че близо две годишната война между Саудитската коалиция и шиитските екстремисти Хути оставиха половината от 27-милионната популация на Йемен без достатъчно храна, като 7 милиона от тях трайно гладуват.

Най-големите производители в Йемен са спрели да внасят пшеница заради кризата на Централната банка. В момента 8 от 10 деца са хронично недохранени, а на всеки 10 минути едно дете загива от предотвратими болести. 

За да се издържат семействата обикновено разчитат само на една заплата, а броят на браковете между деца расте. Доста често момичетата в Йемен се омъжват на възраст около и под 15 години. 

Близо 19 милиона души се нуждаят от различни форми на хуманитарна помощ, която ООН не може да осигури в пълен размер.

"Знаем, че следващата година ще се изправим пред подобни проблеми", каза Мокголдрик, който описа икономиката като "съсипана". Той предвижда кризата да се задълбочи. 

В момента 19,4 млн. души нямат осигурен достъп до питейна вода, което доведе до огромно увеличаване на болните от холера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!