САЩ удря по радари в Йемен след ракетна атака

ОFFNews 13 октомври 2016 в 09:55 2324 0

Американски военни атакуваха радари в Йемен, след като техен боен кораб бе подложен на ракетна атака за втори път в рамките на дни, предаде "BBC".

От Пентагона твърдят, че три от радарите, участвали в последната атака, са били унищожени.

От там допълниха, че целта е била на територия, управлявана от бунтовниците Хути, съюзници на Иран и са били оторизирани лично от президента Барак Обама. 

"Тези удари бяха с цел самозащита, проведоха се, за да защитят нашия персонал, нашите кораби, нашата свобода да се движим в този важен морски коридор", обясни говорителят на Пентагона Петър Куук. 

"Съединените Щати ще отговорят подходящо на всяка заплаха за корабите и търговията си", той допълни. 

Това изказване дойде часове, след като бе изстреляна ракета по американски боен кораб в Червено море на територията на Йемен. Корабът не е пострадал. 

В неделя бяха изстреляни още две ракети, отново от територията на бунтовниците, но говорителят на Хути обясни, че не са целили във военни кораби. 

Ислямският военен алианс за борба с тероризма, подкрепян от САЩ, извършва въздушна кампания срещу Хути движението. 

САЩ започна да подкрепя мултинационалното движение, след като бе ударена погребална зала в столицата Сана, когато загинаха 140 души. 

От ООН съобщиха, че поне 4,125 човека са убити, а 7,207 са ранини откакто коалицията се намеси в конфликта в Йемен през март 2015 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови