Кризата в Йемен: деца умират от недохранване, над 19 млн. без достъп до питейна вода

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2016 в 12:30 13140 3

Снимка BBC

Ибрахим

В ръцете на лекаря главата на бебето Ибрахим изглежда невероятно малка. Всичко около него изглежда огромно. Ужасяващо е да се определи дете в такова състояние като късметлия, но Ибрахим е оцелял 21 дни и лекарите са обнадеждени, че ще живее. Неговият брат близнак починал малко след раждането, пише Би Би Си.

Подобно на 3 милиона други жители на Йемен, семейството се преместило заради войната. Основната им ежедневна грижа е да намерят начин да се прехранват.

Бащата на Ибрахим е шофьор на такси, но заради сриналата се икономика в страната, трудно намира клиенти.

Понякога съпругът ми има работа, понякога не успява да намери. Понякога ядем, понякога не можем да си осигурим нищи за ядене, казва майката на Ибрахим Уафаа.

Заради войната недохранването при децата се е увеличило с 200% за две години. 50 на сто от лечебните заведения вече не работят – някои са разрушени, други функционират само наполовина заради липсата на финансиране.

Хората нямат достъп до болниците още, защото са твърде бедни, за да си осигурят транспорт.

Главни пътища и мостове често са атакувани, което затруднява значително предоставянето на помощ.

Освен това конвоите с хуманитарна помощ са залавяни от бунтовници, които искат да контролират раздаването на помощите.

Кризата в Йемен остава на заден план за сметка на войната в Сирия и Ирак, отбелязва ООН.

От 27 млн. население в Йемен 19,4 млн. души нямат осигурен достъп до питейна вода, а 14,1 млн. души нямат постоянен достъп до храна.

Липсата на чиста вода е довел и до огромно увеличаване на болните от холера.

Майки с малки деца търсят всякакви лекарства, които могат да им бъдат отпуснати. Една от тези жени е Аиша Али, която идва да търси помощ за дъщеря си Асма на 4 месеца, която има тежки проблеми с бъбреците заради недохранване. Жената е загубила едно от децата си заради недохранване преди пет месеца.

В тази ситуация политиката замества хуманността. Хуманността вече я няма тук. Светът гледа със слепи очи ситуацията в Йемен, коментира представител на ООН в страната Джейми Макголдрик.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8078

3

Вал

07.12 2016 в 17:07

Абе то и сега има за всички, но някои ламтят за повечко. А и не става да ядеш по кило говеждо всеки ден...

73928

1

El Commandante

07.12 2016 в 12:55

Според Форин офис и Госдепа там всичко е под солиден саудитски контрол, а Сауди е председател на Комисията по човешки права към ООН, така че всичко е Окей, не разбирам защо се дига толкова шум.