ИЗВЪНРЕДНО: Военен преврат в Египет

Последна промяна на 03 юли 2013 в 22:33 5514 12

Бурна нощ в Кайро. Снимка: sxc.hu
Бурна нощ в Кайро. Снимка: sxc.hu

Армията в Египет обяви, че отстранява президента на страната Мохамед Мурси, отменя Конституцията и назначава нови избори.

В столицата Кайро армията разполага войници и бронирана техника по площадите на страната, в близост до правителствени учреждения и инфраструктурни обекти.

Стотици армейски бронирани коли и камиони с войници влязоха в Кайро, Александрия и други градове и блокираха пътя между Кайро и Александрия, съобщава радио "Голос России".

Председателят на Конституционния съд на Египет е назначен за временен държавен глава до провеждането на нови избори, обяви генерал Абдел Фатах Сиси в телевизионно обръщение към нацията.

От тази нощ в египетските медии се въвежда цензура.

Това е държавен преврат, който трябва да бъде отхвърлен. Доктор Мурси призовава всички граждани на Египет да спазват Конституцията , съобщиха от пресофиса на президента на Египет Мохамед Мурси.

Би Би Си  съобщава, че в редица градове на страната има сблъсъци между привърженици на Мурси и силите на армията.

Четирима демонстранти, излезли по улиците на град Марса Матрух в защита на Мурси, са убити.  

Привърженици на "Мюсюлмански братя" с бронежилетки излязоха по улиците на Александрия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.07 2013 в 09:22

Българските "мюсюлмански братя" Местан, Сидеров и Станишев са непоклатими.
Пред мюсюлманската братска коалиция ПЕС-ФЕС-СС дори Европа е безсилна.
Въпрос на време е СС да извърши "граждански арести" на неправилните медии и сайтове, а всеки блокирал кръстовище - да може да бъде разстрелван лично от фюрера и гаулайтерите му според нов закон за борба с тероризма.
Всички телевизии да се прекръстят на Алфа 1, Алфа 2 и т.н., а "майката" Алфа, както и до днес - базирана в Турция.
Армията ни ще бъде въоръжена до зъби с нови и високо технологични ибрици като част от "Brothers in Arms" и с функционалност - "Аркадаш теляк".
Преврати - в банята при изпускане на сапуна.

04.07 2013 в 08:51

Като гледам тая информация се размечтах... А у нас- бесепарите се молят по всички медии гербаджии да се върнат в парламента. Само дето с..... не са готови да им правят, само и само да стане. Изглежда от европейския им свиха сърмите заради Сидеров, ама не казват и сега единствения начин да останат е завръщането на ГЕРБ при тях. О, времена! О, нрави!

04.07 2013 в 01:54

ама народът е разтроен, разчетворен, разпеторен - учени, не дотам учени, неучени, изперкали от учене, хубави, красиви, стари, некадърни, грозни, интелигенти, интелектуалци, боклуци....та тебе питам да ми обясниш, къде ще бъде българската армия ?

04.07 2013 в 00:56

Върховния съд на Египет е прекратил действието на Конституцията, и е назначил за временен президент председателя си, Адли Мансур. Днеска ще се закълне.

04.07 2013 в 00:21

И Ердоган, и Ердоган!

04.07 2013 в 00:11

ама то и двата автомата са в Афганистан, а пистолетите са само с халосни....тука остана само един Кугър и един Спартан да возят Бойко, опс пардон Орешарски

04.07 2013 в 00:03

Лягай вече, Балкански, свърши ти работния ден, утре пак!!

03.07 2013 в 23:37

да.

03.07 2013 в 23:29

Няма как да го докараме. Там също като в Турция, много отдавна армията е най-светската и смислена институция в държавата. Освен това обаче, в Египет армията е и почти най-големия икономически субект. Така че там "военен преврат" не е съвсем каквото другаде по света - да разстрелят когото искат, да раздадат консервите от складовете, и след три месеца да издъхнат. Могат разбира се и да направят избори, а могат да направят наужким, и да управляват колкото си искат, десетилетия. Мубарак беше такова нещо, и сега нямаше да е в болницата в пандиза, ако просто беше изучил наследник, и му беше предал властта преди да изкуфее.

03.07 2013 в 23:20

Дано никога не го докараме до там... ужас..