Извънредна ситуация в Украйна: Руснаците са нанесли щети на над 50% от потреблението на ток

ВСУ са свалили 60 от общо 76 ракети, изстреляни от окупаторите

OFFNews 16 декември 2022 в 15:55 3691 5

енергетика

Снимка Pexels

Украинската електроенергийна система е в режим на системна повреда.

Енергийната компания Укренерго обяви извънредна ситуация в украинската енергийна система, считано от 16 декември 2022 г. Според сайта на компанията в резултат на руските атаки срещу енергийни съоръжения са нанесени загуби на над 50% от потреблението на ток в мрежата.

В тази връзка компанията обяви режим на системна повреда.

"На 16.12.2022 г., в резултат на масирани ракетни атаки от страна на Руската федерация срещу електроенергийната инфраструктура на Украйна, е имало загуба на повече от 50% от потреблението в обединената електроенергийна система на Украйна, което, съгласно параграф 2.4 от Кодекса на преносната система, определя възникването на режим на системна повреда", се казва в изявлението.

От Укренерго добавиха, че извънредният режим е наложен само на участниците на пазара на електроенергия. Като се има предвид, че това е вече деветата вълна от ракетни атаки срещу енергийни съоръжения, възобновяването на електроснабдяването може да отнеме повече време от преди. Приоритет ще бъде електрозахранването на критичната инфраструктура - болници, водоснабдителни предприятия, отоплителни инсталации, пречиствателни станции за отпадни води.

Отбелязва се, че северните, южните и централните региони на страната са били най-силно засегнати от ударите.

Днес Русия извърши масирана ракетна атака по украинската територия. Експлозии се чуха в редица градове - Киев, Харков, Запорожие, Днепър, Кривой Рих и др.

Юрий Игнат, говорител на командването на военновъздушните сили на Украйна, съобщи, че над Украйна са прелетели повече от 60 ракети, а противовъздушната отбрана работи добре.

Украйна въведе извънредни прекъсвания на електрозахранването заради руските ракети, поразили енергийни съоръжения. Харковска и Кировоградска област са без ток.

Мащабната руска ракетна атака на 16 декември нанесе щети на енергийната инфраструктура в Източна и Южна Украйна, заяви министърът на енергетиката Герман Галушченко.

"Извършват се извънредни прекъсвания на електрозахранването. Веднага щом е възможно, енергийният сектор ще възобнови доставките на електроенергия", каза той.

Русия е изстреляла днес по критичната инфраструктура на Украйна 76 ракети. 72 от тях са крилати ракети (Х-101, Калибр, Х-22). Другите четири са били управляеми авиационни ракети (Х-59/Х-31П).

Според Валерий Залужни, главнокомандващ на ВСУ, ВВС и противъздушната отбрана на Сухопътните войски са унищожили 60 ракети.

"Ракетният терор и дръзките опити на врага да пробие противовъздушната отбрана на Киев няма да ни накарат да сложим оръжие. Вярвайте във ВСУ", отбелязва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

5

Merc

17.12 2022 в 20:58

От 40 изстреляни ракети по Киев са свалени 37.
Дерзайте , товарищи !

645

3

wakeup

16.12 2022 в 17:08

да украинци сме нещастнико тъп заради такива като теб забравям за България и искам да я подпукат рашистите за да могат мръсни безчувствени копелета като теб да изпитат същото което изпитват украинците

2099

1

Mateevk

16.12 2022 в 16:20

Т.нар. Запад кога най-после ще разбере, че така повече не може да продължава. Цената, която трябва да се плати, расте с всеки изминал ден и не става дума само за пари. Време е да се извади тежката артилерия в преносния и буквален смисъл. Иначе сме загубени. Кремълският маниак няма да се спре пред нищо, за да спечели играта.