Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Изследване: Руснак не означава православен

Вилдан Байрямова 17 януари 2019 в 14:25 1615 0

Москва

Социологическо изследване в Русия се зае да проучи националната идентичност и гордост на гражданите, както и тяхната отдаденост на православието, предаде „Независимая газета“.

Само 9% от анкетираните свързват националната идентичност с вярата на предците си, но според 53% фактор за единната нация е общото историческо минало. Така курсът на руските власти за формирането на националната идентичност и патриотизма, свързан със славното бойно минало на страната, в частност, с победата във Великата отечествена война, е много повече целесъобразен, отколкото задълбочаването на участието на религиозните организации в обществения и политическия живот.

Независимо от контекста на събитията през 2018 г. /особено църковният разкол в Украйна/, в които се фокусират изследванията и хипотетично биха могли да повлияят на общественото мнение, мястото на религията в националната идентификация остава без промяна – само 9% твърдят, че при мисълта за своя народ се сещат за религията и вярата. Дори сред църковните респонденти религиозният фактор не влиза в първите 5 на най-популярните позиции и отстъпва пред историята, територията, природата и държавата.

През декември 2018 г. социолози посочиха, че 27% от руснаците не са чували нищо за църковния разкол в Украйна, а 36% съобщават, че абсолютно не са обезпокоени от отделянето на украинската православна църква от Московския патриархат.

Дори самите представители на Руската православна църква признават, че в действителност нищожна част от гражданите на Русия участват в религиозния живот. Неотдавна Ростовският и Новочеркаски митрополит Меркурий заяви: „Нашите хора нямат никаква представа нито за Светото писание, нито за свещената история, нито за подвизите на светите ни съотечественици. Те не свързват тези факти в единно цяло“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови