Израел след гласуването в Кнесета: Черни първи страници на вестниците, лекарите обявиха 24 часова стачка, съдът ги спря

OFFNews 25 юли 2023 в 17:03 2225 0

Снощното приемане на закона в Кнесета бе съпроводено с бурен и масов протест.

Снимка БТА/АП

Снощното приемане на закона в Кнесета бе съпроводено с бурен и масов протест.

Няколко израелски вестника излязоха с изцяло черни първи страници във вторник сутринта, след вчерашното приемане в Кнесета на ключов закон от спорната съдебна реформа, прокарвана от крайнодясното правителство на Бенямин Нетаняху. Крайната ѝ цел е ограничаване правомощията на Върховния съд, който сега може да отменя решения на правителството.

Намеренията на кабинета извеждат десетки хиляди граждани на протест от месеци наред. Те се опасяват, че реформата поставя демокрацията в Израел под въпрос, както и независимостта на съдебната система.

Снощното приемане на текстовете провокира и друга реакция: лекарите обявиха 24-часова стачка, но след контрадействия на министъра на здравеопазването съдът я спря.

Вестниците

Черните страници на вестниците се оказаха платена реклама, изразяваща протест на Израелското високотехнологично движение - група, в която участват представители на високотехнологични компании, включително изпълнителни директори, инвеститори в рисков капитал и служители в технологичния бранш. Рекламата гласи "Черен ден за израелската демокрация". Тя е написана с дребен шрифт в бяло в дъното на черната страница. Също така горе е изписана думата "реклама". "Рекламодателите" обаче уверяват, че Израел няма да се предаде.

В акцията се включиха вестниците Yediot Aharonot, Calcalist, Israel Hayom и Haaretz.

Законопроектът

В понеделник Кнесетът прие законопроект, с който отменя стандарта за обоснованост, с което прокара първата част от спорната съдебна реформа на правителството.

Опозицията бойкотира гласуването, а крайният резултат беше 64:0. Всички членове на коалицията гласуваха в подкрепа на законопроекта.

"Сега се отправяме към дълга ваканция - заяви министърът на правосъдието Ярив Левин (Ликуд) в пленарната зала на Кнесета след приемането на законопроекта. - Тръгвам си, знаейки, че приехме важен законопроект, но без злорадство и с истинско желание да обединим всички части на нацията."

Лекарка стачка

Израелската медицинска асоциация обяви, че болниците ще работят днес в режима, в който са по време на шабат (в събота). Спешните отделения ще работят както обикновено.

От стачката бяха изключени всички болници в Йерусалим, както и обществените клиники в района на Йерусалим поради големия брой хора там и сложната ситуация.

Около 73% от лекарите ординатори подкрепят стачката, обявиха в понеделник от Организацията на лекарите стажанти. Освен това Израелската медицинска асоциация взе решение да спре от работа лекарите за 24 часа. Решението беше гласувано единодушно.

В отговор министърът на здравеопазването Моше Арбел поиска съдът да прекрати стачката в здравеопазването. Той разпореди внасянето на иск за съдебно разпореждане в опит да я предотврати. Съдът удовлетвори искането, съобщава Jerusalem Post.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки