Израел е готов за преговори с арабските страни за мир с палестинците

OFFNews 31 май 2016 в 10:40 4011 17

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е готов за възобновяване на арабската мирна инициатива от 2002 г., която предполага признаване на Израел в замяна на споразумение за палестинска държава, предава Ройтерс.

"Арабската мирна инициатива включва и позитивни елементи, които могат да помогнат за съживяване на конструктивните преговори с палестинците", каза Нетаняху.

Министър-председателят потвърди, че има желание за преговори с арабските държави, при които да се преразгледа предложената преди над десетилетие инициатива. Според Нетаняху тези изменения трябва да отразят драматичните промени в региона от 2002 г. насам, но също така да се запази договорената цел за "две държави за два народа".

Коментарите са в отговор на заявление на египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси, който минала седмица обеща установяването на по-топли отношения с Израел, ако се продължат мирните преговори.

Нетаняху направи своето изявление след като новият крайнодесен министър на отбраната Авигдор Либерма положи клетва. 

Първоначално предложеният от арабските страни план включва пълно признаване на Израел само след връщане на всичките територии, завладени по време на Шестдневната война от 1967 г., и "справедливо решение" за палестинските бежанци. През 2013 г. условията бяха смекчени до възможна размяна на земи между Израел и Палестина и Нетаняху изяви готовност да обмисли предложението.

На 3 юни във Франция ще започне конференция, целяща да възобнови мирния процес. На нея ще присъстват представители на САЩ, Русия. ЕС, ООН, Арабската лига, Съвета за сигурност на ООН и 20 държави. Конференцията бе приветствана от палестинците и отхвърлена от израелците, но нито една от двете страни не е поканена. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

14

Лопе де Вега

31.05 2016 в 14:44

Barbra Streisand - Avin Malkeinu! Моля за прошка! Първото търкалце е нула! Старите ми очи са виновни.

Поздрав!

29217

10

Лопе де Вега

31.05 2016 в 12:33

Някъде се затри един мой пост. Принцесо, ако аз съм "чаки" - чух записа. Произношението е отлично, музиката - типична. За Ваше меломанство: watch?v=OYONAP39jVE.

Поздрав!