Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Изказвания на Плевнелиев и Борисов в изтекли мейли на Ердоган

OFFNews 20 юли 2016 в 10:14 19659 5

Изказвания на Плевнелиев и Борисов в изтекли мейли на Ердоган

Уикилийкс публикува 294 548 имейла на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Според Уикилийкс това е само част от кореспонденцията между 762 пощенски кутии и са разпращани от домейн на ПСР "akparti.org.tr". Последният имейл е от 6 юли 2016 г., а най-старият е от 2010 г. От "Уикилийкс" отбелязват, че посоченият домейн е използван за разпространяването на публична информация, но не и за по-сериозни и чувствителни вътрешни въпроси. 

След разпространението на мейлите турските власти блокираха достъпа до "Уикилийкс".

В съобщенията фигурират и четири, в които са цитирани изказвания на българския президент Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) през април, който беше посветен на кибератаките. В мейла се цитира изказването на Борисов, в който той заявява, че големите разузнавателни служби в света са се върнали към използването на пишещи машини. "Факт е, че дори големите разузнавателни централи минаха на старите пишещи машини. В тази сфера никой не може да бъде сигурен, че е защитен”, заявява тогава Борисов.

Според мейлите българският президент Росен Плевнелиев за първи път е заявил, че кибератаките се извършват от терористични организации. Цитирано е изявлението му след заседанието на КСНС, в което той казва, че България е обект на интензивни кибератаки, включително и срещу критична инфраструктура и държавни ведомства.

В друг имейл се разказва за случая, в който Държавният департамент на САЩ съобщи за възможна заплаха срещу линия на градския транспорт в София. Тогава Борисов определя информацията като погрешна и неприемлива.

В имейл от 9 май 2013 година се цитира статия от опозиционния вестник "Джумхюриет" (Cumhuriyet), в която се посочва, че на предстоящите предсрочни парламентарни избори в България след падането на правителството на Бойко Борисов се очаква сериозно разделение в турското население в страната. В статията се посочва, че Народна партия "Чест и достойнство" на Касим Дал е създадена от Анкара и се очаква тя да отцепи сериозна част от електората на ДПС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

6

Стринка Минка

20.07 2016 в 22:39

Аве нищо ама от сърце.

77927

5

El Commandante

20.07 2016 в 12:17

"В статията се посочва, че Народна партия "Чест и достойнство" на Касим Дал е създадена от Анкара и се очаква тя да отцепи сериозна част от електората на ДПС. "

Мхм...то и сега се очаква Бойко да падне,а създадената от Анкара партия ДОСТ да отцепи част от електората на ДПС.

Ма и в двата случая не са питали Доган кво мисли....

63994

4

Red or Dead

20.07 2016 в 11:17


А имейлите от “козяка“ до......“Дондуков“....кога;)

13207

3

Shoshon

20.07 2016 в 10:53

Много интересно, уикилийкс ще се окаже поредното ниво на контрол.

21668

1

Руслан

20.07 2016 в 10:30

Шумове от тоалетната в Банки щом няма е добре
 
X

Да помогнем на украинските деца!