Издирвани от Франция терористки са заловени в Турция

Вилдан Байрямова 02 януари 2019 в 20:05 1742 0

При спецоперация в турския град Бурса са арестувани 12 души по подозрения за членство в ДАЕШ /Ислямска държава/, сред тях са две френски гражданки, издирвани от Интерпол с червена и синя бюлетина, съобщава агенция DHA.

Дирекцията за борба с тероризма е получила сигнал за джихадисти, сражавали се под знамето на ДАЕШ в Сирия до неотдавна и установили се на различни адреси в Бурса. Екипите на антитерористите са провели паралелни операции в неделя и понеделник в центъра на Бурса и на територията на 4 съседни общини, атакувани са 12 адреса.

Сред заловените 12 души от Сирия има три жени, от които две с френско гражданство и една със сирийско. Открит е и турският гражданин, който в тандем със сириец е осигурил прехвърлянето им в Турция и жилища за укриващите се. При претърсванията у французойките са намерени фалшиви лични документи с откраднати от сирийци самоличности.

Един от заподозрените е признал, че в Сирия е бил охранител на командир от ДАЕШ, той също е задържан. От цялата група 5 души ще бъдат депортирани обратно, не се уточнява къде, за момента са настанени във временен център. След разпитите останалите 6 в петък ще бъдат предадени на съда.

Агенция IHA съобщава за заловени мъж и жена, също от ДАЕШ. Те са открити в Кайсери в момент на подготовка на терористичен акт за новогодишната нощ. При разпитите Мурат Й. е заявил, че е пристигнал в Турция от Франция с намерението да започне джихад. Според него онези, които празнуват настъпването на Новата година, са „гяури“, държавите, управлявани с демокрация, вървят по пътя на дявола, а демокрацията трябва да бъде заменена с Шериат. Жената с него е Надя Н. от Мароко.

При обиските са намерени цифрови устройства и множество снимкови материали, доказващи принадлежността им към Ислямска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови