Издирва се бившият гуверньор на украинската централна банка по подозрение за присвояване

OFFNews 24 октомври 2022 в 17:42 3124 1

Шевченко

Снимка БТА

Кирило Шевченко

Националната агенция за борба с корупцията на Украйна обяви за издирване бившия гуверньор на централната банка Кирило Шевченко, както и двама служители на банката "Укргазбанк". Подозренията към тях са, че са присвоили над 200 млн. гривни (5,42 милиона долара).

Шевченко внезапно подаде оставка на 4 октомври заради здравословни проблеми. Веднага след това бе подновено старо дело срещу него за присвояване. Той определи този акт като политически натиск.

Шевченко бе назначен в украинската централна банка през юли 2020 г. в разгара на пандемията от коронавирус. Тогава той обеща да съхрани независимостта на банката и да си сътрудничи с Международния валутен фонд.

При подаване на оставката бившият гуверньор наблегна на успехите на банката от началото на руската инвазия през февруари, включително непрекъсната работа на финансовата система, предотвратяването на паника на пазара за чуждестранна валута, както и предотвратяването на мащабно изтичане на капитал.

По информация от ТАСС Шевченко е потвърдил, че в момента се намира на лечение в чужбина и отрича да е извършил нещо нередно, а предявените срещу него обвинения били "разчистване на сметки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!