Италианска компания съди "Газпром" за 759 млн. евро

OFFNews 01 февруари 2016 в 12:00 4267 3

Снимка Архив

Италианската компания "Сайпем", която беше избрана да строи подводната част на "Южен поток", заведе иск срещу "Газпром", съобщава руският вестник РБК.

Италианците ще търсят по съдебен път обезщетение в размер на 759 млн. евро, заради неосъществяването на проекта. Искът е подаден в Международната търговска палата в Париж и е срещу контролираното от руския гигант и регистрирано в Холандия дружество South Stream Transport B.V. 

"Сайпем" е сред световните лидери в изграждането на подводни тръбопроводи и е под контрола на италианската държава, чрез енергийната компания "Ени".

Според РБК е имало опит от страна на South Stream Transport за постигане на извънсъдебно споразумение, но от "Сайпем" са били непреклонни в желанието си да търсят правата си в съда.

Италианската компания беше избрана за основен изпълнител на първата отсечка на "Южен поток" през 2014 г., а стойността на договора беше около 2 млрд. евро. "Сайпем" трябваше да разработи и документацията, да изгради технологични обекти на българския бряг и останалите места където подводната тръба излиза на сушата.

По-малко от година след сключването на сделката, проектът беше спрян от руския президент Владимир Путин заради несъгласието на Европейската комисия с част от параметрите на проекта. 

Когато беше представен планът за изграждането на друг газопровод, известен като "Турски поток" "Сайпем" беше поканена отново, защото съществена част от подводния участък съвпадаше с трасето на "Южен поток".

Корабите на италианската компания чакаха почти половин година в Бургас. За този период от "Газпром" са им били изплатени 300 млн. долара, а когато през юни 2015 г. се прехвърлиха на източния бряг на Черно море при Анапа, за да започнат изграждането на тръбата, от руска страна прекратиха договора заради разногласия свързани с параметрите му.

Исканите 759 млн. долара са за свършената работа по "Южен поток", а италианците съобщават, че тази сума може да се увеличи.

Според източник на РБК в "Газпром", "Сайпем" ще настоява за пълно заплащане на прекратения договор в размер на 1.2 млрд. евро, но руснаците са склонни да платят единствено за свършената работа заедно с неустойката. Той не е посочил общата сума, която руският енергиен гигант е съгласен да плати, но казва, че е над 700 млн. евро.

Според юристи, италианската компания вероятно ще получи компенсация за фактически понесените разходи, които са доказани с документи, но сумата може да бъде много по-ниска от посочената в иска.

Въпреки това "Сайпем" вероятно ще участва в търга по определянето на изпълнител на друг проект на "Газпром", а именно "Северен поток 2", който ще бъде изграден по дъното на Балтийско море. Двете компании имат дълга история на сътрудничество по между си и не се знае дали искът ще повлияе на взаимоотношенията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews