ISW: Бунтът на Пригожин провокира мащабни чистки

OFFNews 29 юни 2023 в 09:06 6079 2

Бунтовниците на Пригожин в Ростов на Дон

Снимка Getty Images

Бунтовниците на Пригожин в Ростов на Дон

Новите съобщения около споразумението, постигнато с посредничеството на беларуския диктатор Александър Лукашенко, за прекратяване на въоръжения бунт на групировката „Вагнер“ на Евгений Пригожин, подсказват, че може би все още се преговаря за спецификите на споразумението, пишат анализаторите на Американския институт за изследване на войната (ISW).

Независимата беларуска мониторингова група The Hajun Project цитира данни за проследяване на полети на 27 юни, според които самолетът Пригожин е излетял от беларуското летище Мачулищи, кацнал е в руската столица Москва и веднага е излетял за Санкт Петербург. Те цитират и бившия руски офицер, блогърът Игор Гиркин (Стрелков), който твърди, че Пригожин се е върнал в Русия, за да преговаря с неназовани руски официални лица и със Съвета на командира на "Вагнер". Няма независимо потвърждение на неговото твърдение.

Не е известно дали действително Пригожин се е върнал в Русия, след като бе договорено той да замине за Беларус. Възможно е да се е върнал за кратко заради уточняването на детайли по споразумението, договорено с Лукашенко.

Експертите припомнят и съобщенията, че строителството на ново военно съоръжение може да е започнало на беларуска територия, вероятно тренировъчен лагер на "Вагнер".

"Спекулациите около позицията на "Вагнер" в Беларус [също] предполагат, че някои аспекти на сделката все още се разработват", повтарят авторите на дневния преглед.

Те пишат, позовавайки се на руски източници, че бунтът на Пригожин е оказал по-голямо влияние върху структурата на руското военно командване и е провокирал "мащабни чистки".

Провоенни блогъри излагат хипотеза, че началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов може да прехвърли командването на групировката на войските в Украйна на командващия въздушнодесантните войски Михаил Теплински ("вероятно след бунта").

Руски източници спекулират, че бунтът на "Вагнер" вече оказва широко въздействие върху руската командна структура. Известен руски военен блогър твърди, че бунтът на Вагнер е предизвикал "мащабни чистки" сред командните кадри на руските въоръжени сили и че в момента руското МО е подложено на тест за лоялност. Източникът твърди, че руската Федерална служба за защита провежда преглед на руското военно ръководство, както и на командирите на отделните части.

Експертите не пренебрегват и слуховете за евентуален арест на генерал Суровикин, които не са потвърдени.

"Ако руските власти наистина го арестуват, Кремъл най-вероятно ще използва Суровикин и неговите поддръжници като изкупителна жертва, за да обяснят публично защо руската армия и руските служби за вътрешна сигурност са реагирали зле на бунтовниците", се казва в прегледа.

По-рано ISW съобщи за връзките на Суровикин с Вагнер и предполагаема подкрепа за ЧВК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

29.06 2023 в 13:49

Аз обаче се чудя на акъла на Пригожин и неговите съучастници, защото такива очевидно е имал и то на най-високо ниво. Защо са решили, че могат да наложат волята си на един диктатор без да сменят диктатора? Така не се прави, това е супер наивно. Как може да си помислят, че е възможно да извършат преврат само в МО? Ами и аз да бях на мястото на Путин, нямаше да сменя Шойгу и Герасимов, защото Пригожин така поискал. Това би означавало, че вече Пригожин командва парада, а Путин е някаква пионка.

345

1

Джендо Джедев

29.06 2023 в 09:36

Циркът в Рашка продължава. :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика