Историческо споразумение за край на 17-годишната гражданска война в Судан

Йорданка Веселинова Последна промяна на 31 август 2020 в 16:59 2682 0

Снимка Wikipedia

Историческото споразумение, слагащо край на 17-годишната гражданска война в Судан, беше финализирано днес от правителството и няколко от бунтовническите групировки, действащи в страната, предава Фрас прес.

Споразумението беше финализиано днес по време на официална церемония. Първо подписаха бунтовниците от Дарфур, където войната започна през 2003 г. По данни на ООН, за тези 17 години жертвите са най-малко 300 хил. души, а бежанците, избягали от конфликта, над 2,5 млн. души. След това подписа и бунтовническото движение от провинциите Южен Кордофан и Сини Нил, където конфликтът е засегнал един милион души. След тях, от страна на правителството, подписа заместник-председателят на Суверенния съвет Мохамед Хамдан Дагало. Той беше обвиняван, че е извършил “жестокости” по време на гражданската война в Дарфур.

Споразумението беше подписано и от президентът на Южен Судан Силва Киир в качеството му на гарант.

На церемонията присъстваха и генерал Абдел Фатах ал Бурхан, председател на Суверенния съвет на Судан, и суданския премиер Абдала Хамдок.

Споразумението идва седмица след посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в Судан, първото такова от 15 години насам. Официалната цел на визитата беше Помпейо да се опита да убеди и други арабски държави да последват примера на ОАЕ за мирно споразумение с Израел.

Малко преди на кацне в столицата Хартум, Помпейо написа в Туитър: “Щастлив съм да обявя, че сме на първия официален директен полет от Израел за Судан".

По време на тази среща държавният секретар на САЩ е коментирал възможността за изваждането на Судан от черния списък на САЩ за страни, спонсори на тероризма. Очаква се мирното споразумение между правителството и бунтовниците, както и евентуалното затопляне на дипломатическите отношения с Израел, да спомогнат за това.