Исторически полет между Израел и ОАЕ

Йорданка Веселинова 31 август 2020 в 13:27 2685 0

Снимка БТА/АР

Днес от Тел Авив излетя първият самолет, изпълняващ пряк търговски полет между ОАЕ и Израел, предава Ройтерс.

Очаква се представители на Израел, ОАЕ и САЩ да се срещнат днес в Абу Даби, за да финализират мирното споразумение, което беше обявено на 13 авуст.

Самолетът Боинг 737 на израелския национален превозвач “Ел Ал” излетя днес от международното летище “Бен Гурион”. Самолетът е маркиран надписа “мир”, изписан на арабски, английски и иврит.

Историческият полет се случва в контекста на сключеното мирно споразумение между Израел и ОАЕ. Сделката беше обявена в Туитър лично от президента Доналд Тръмп. Тя се явява отговор на споделеното недоверие към Иран.

ОАЕ е едва третата арабска държава, сключила такова споразумение с Израел, и първата от Залива с дипломатически отношения с Тел Авив. Очаква се сделката да спомогне за двустранния туризъм, търговията, комуникациите и автотранспорта.

Първият директен полет между Тел Авив и Абу Даби се случва само 18 дни след споразумението. На борда на самолета пътува израело-американска делегация, включително и израелският премиер Бенямин Нетаняху и съветникът на Белия дом Джаред Къшнър. Те трябва да се срещнат с представители на Емирствата, за да финализират сделката.

Този полет може да стане "начало на едно още по-историческо пътешествие за Близкия изток", коментира Къшнър преди излитането.

Очаква се самолетът да премине през въздушното пространство на Саудитска Арабия, твърдят Ройтерс и “Ал Джазира”, и да кацне в Абу Даби в ранния следобед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!