Испания поема контрола над Каталуния, ако не получи ясен отговор за независимостта и в понеделник

OFFNews 14 октомври 2017 в 20:15 6216 0

Правителството на Испания ще поеме контрола над Каталуния, ако регионалният лидер Карлес Пучдемон отговори твърде неясно на въпроса на Мадрид дали е обявил независимост от Испания, заяви испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо, цитиран от Ройтерс и БТА.

Във вторник вечерта Пучдемон обяви независимост, но в следващите секунди отложи влизането й в сила и призова за преговори с Мадрид за бъдещето на Каталуния.

Испанският премиер Мариано Рахой му даде срок до понеделник да изясни позицията си и до вторник да промени решението си, ако настоява за отделяне. Той заплаши, че ще преустанови автономията на Каталуния, ако Пучдемон избере независимостта.

"Отговорът трябва да е недвусмислен. Той трябва да каже "да" или "не" ", заяви Соидо за радио Копе.

"Ако отговори двусмислено, това означава, че не иска диалог и тогава испанското правителство ще трябва да предприеме действия", предупреди вътрешният министър.

Пучдемон, който води консултации с каталунски партии за отговора си, е изправен пред дилема. Ако каже, че е обявил независимост, испанското правителство ще се намеси. Ако каже, че не я е обявил, крайнолявата каталунска партия "Кандидатура за народно единство" (CUP) вероятно ще оттегли подкрепата си за неговото правителство на малцинството, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови