Испания конфискува 1,3 млн. листовки за независима Каталуния

OFFNews 18 септември 2017 в 14:35 2702 0

Испанските власти продължават с усилията да спрат референдума за независимост на Каталуния, конфискувайки пропагандни материали, а главният прокурор не изключи възможността политическият лидер на региона да бъде арестуван, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството на североизточната испанска област възнамерява да проведе на 1 октомври референдум, на който гласоподавателите ще се произнесат дали подкрепят отделянето от Испания. Правителството в Мадрид обаче счита вота за незаконен.

При акция в склад в района на Барселона вчера полицията е конфискувала около 1,3 милиона листовки и други предизборни материали, издадени от каталунските власти. Това е най-голямата от поредица подобни акции, посочи министерството на вътрешните работи в изявление. 

По-рано испанската прокуратура, която нареди на полицията да разследва всеки опит за подпомагане организирането на референдума, заяви, че чиновници, участващи в каквато и да било подготовка за него, може да бъдат обвинени в гражданско неподчинение и в злоупотреба със служебно положение и държавни средства.

Въпреки това над 700 каталунски кметове се събраха в събота в Барселона, за да потвърдят подкрепата си за вота.

Запитан дали, ако подготовката продължи, е възможно регионалният премиер Карлес Пучдемон да бъде арестуван, главният прокурор на Испания Хосе Мануел Маса заяви, че "може да го обмислим, тъй като първостепенната цел е да спрем референдума".

"Не бих изключил напълно възможността да се иска присъда затвор и това може да се случи при определени условия", каза Маса.

Поддръжници на каталунската независимост заявиха, че планират да раздават листовки в подкрепа на референдума в Барселона вчера вечерта.

Макар че според социологически проучвания по-малко от половината от 5,5-те милиона избиратели в Каталуния подкрепят независимостта, повечето жители на богатата испанска автономна област искат да имат възможността да гласуват по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови