Ислямските бунтовници в Ирак се приближават до столицата Багдад

OFFNews 13 юни 2014 в 11:46 4183 4

Снимка ИТАР-ТАСС

Ислямските бунтовници в Ирак се приближават до столицата Багдад

Ислямските бунтовници в Ирак са успели да поемат властта над два града в провинция Дияла, която се намира само на 60 километра от иракската столица Багдад, съобщиха световните агенции.

Бунтовниците ISIL са захванали градовете Джалаула и Ас-Саадия.

По-рано стана ясно, че иракската армия е успяла да спре настъплението на бунтовниците на повече от 100 км от Багдад.

В същото време стана ясно, че САЩ са започнали евакуация на персонала в голямата авиобаза, разположена близо до Балад в централната част на Ирак, заради опасността от нападение от страна на бунтовниците от ISIL.

Авиобазата край Балад е един от най-значимите обекти на САЩ в Ирак, в който се осъществява подготовката на иракските сили за сигурност.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки обяви по-рано, че американските дипломатически мисии в Багдад работят в обичайния си режим. Дипломатите ще бъдат евакуирани само в случай на необходимост.

Бунтовници от клон на Ал Кайда, известен като Ислямска държава Ирак и Леванта (ISIL), заедно с други бунтовници успяха да захванат редица стратегически обекти във втория по големина град в Ирак – Мосул, в това число летището, затворите, административните сгради, складове с оръжие и боеприпаси.

По-късно стана ясно, че под тяхна власт е вече и цялата област Найнава, чийто център е Мосул.

Десетки турски дипломати бяха заловени от бунтовниците в сряда след нападение на турско консулство в Багдад.

В същото време САЩ съобщи, че обмисля намеса в Ирак с цел помощ в борбата с бунтовниците, като за момента подробности не са ясни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови