ISIS - терористите, oт които дори Ал Кайда се страхува

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2014 в 17:33 19684 16

Снимка Архив

"Ислямска държава Ирак и Сирия" е групировката, пред която дори Ал Кайда отстъпва по радикални възгледи, пише британското издание "Гардиън".

Новата джихадистка клетка заплашва да създаде своя собствена държава в Ирак.

В конкуренция с Ал Кайда бунтовниците от ISIS напредват по територията на страната и заплашват с избухване на нова иракска криза не само между сунити и шиити, а и в самите редици на сунитските радикали.

Водена от иракчанина Абу Бакр ал Багдади, Ислямската държава Ирак (ISI) първоначално е част от иракския клон на Ал Кайда.

С избухването на гражданската война в Сирия групировката започва по-интензивни действия и създава свое разклонение на територията на страната през 2011 г. - „Джабат ал Нусра“ става основната джихадистка групировка в размирна Сирия.

„Джабат ал Насура“ пряко заплашва влиянието на ISI и скоро настъпва разрив между двете групировки.

За да възвърне влиянието си в Сирия, Абу Бакр ал Багдади основава Ислямска държава Ирак и Сирия (ISIS), която започва жестоки удари над основните сирийски артерии.

Възгледите на ISIS, позната още и като Ислямска държава Ирак и Левента (ISIL), са прекалено радикални дори и за Ал Кайда.

След поредица от жестоки набези в източните райони на сирийския град Алепо миналият месец лидерът на Ал Кайда Айман ал Зауахири публично порица групировката и призова за оттеглянето им от Сирия. Идеологически изоставена от „Джабат ал Насура“ групировката отправя поглед към иракските територии.

С превземането на Мосул, вторият по важност за Ирак град след столицата Багдад, ISIS демонстрира бруталните си подходи.

В момента ислямистите контролират територии, простиращи се от източен Алепо до Фалуджа в западен Ирак, а от скоро - и на север до Мосул и Тикрит.

Атаките на бунтовниците от ISIS продължават вече няколко месеца, като само през май са убити близо 800 души, 603 от които цивилни. Около 500 000 души са избягали от Мосул до момента.

Въпреки кървавата си репутация, ISIS успява да си спечели голям процент сунитски поддръжници с изявленията на лидера ал Багдади, че групировката предлага алтернатива на шиитската политическа класа в Ирак и правителството на Нури ал Малики.

Противно на иракската армия, водена от шиитски привърженици, бунтовниците от ISIS са мотивирани и по-добре въоръжени, твърдят източници на „Гардиън“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.06 2014 в 14:44

Интересно е, че някой ги използува, за да има войни. Сунити и шиити могат отлично да си живуркат заедно, но пък тия радикали ги скарват и трепят... Всъщност държавата им е ислямска и при Саддам Хюссейни. А конкретният живот като строителство търговия, производство на стоки има конкретни нужди и въобще не се интересува кой как се нарича религиозно.Тоя свят е страшен - войни и ад. Май само Казановците и гейшите са истински щастливи? Нали Бог бил любов? Ако Бог е любов, тогава войнствуващите радикали какви са? На Джаволо ли служат? Трепят куп народ и никаква полезна доктрина.

13.06 2014 в 10:36

Ей Месията,
много тъпо парче си!

13.06 2014 в 10:26

!!! JIHAD !!!

Срещу безочието на запада няма прошка !
(зависи от коя страна и с какви очи гледате на конфликта)

жертви на ISIS - 800

жертви на западната агресия в Близкия Изток - не могат да се изброят !

FUCK USA ! FUCK IZRAEL ! FUCK EU ! СМЪРТ ЗА НЕВЕРНИЦИТЕ !

13.06 2014 в 09:45

Сега почнаха да се страхуват от чалмосаните.
Докъто тероризираха народа на Сирия чалмосаните бяха борци за демокрация.
Да еба и демокрацията, демократизаторите, демократчетата и джурналята помияри!

13.06 2014 в 01:04

123,
Не знам кой ти ги е наговорил тези глупости.
Има достатъчно публична информация от РАЗЛИЧНИ източници.
Прочети, щото явно НЕ си бил съвременник!
Например, кой-кого напада в ирано-иракската война, какви са мотивите и предисторията.
А изказването ти за Кувейт.... :) Амии, чудя се как да се изразя по меко и да не се засегнеш.. :) ))
Първо: абсурдно е това някой да си е въобразил, че има претенции в/у друг суверенна държава щото била "изкуствено отделена част" или подобни инфантилни глупости! Които на всичко отгоре НЕ са и верни.Кой от кого е бил част и т.н. Турция може би трябва да има големи претенции и към Ирак и Кувейт! Те са били цели векове части от Османската империя! Разбира се, Македония също има право, щото това са "изкуствено откъснати части" от нея!:))
А всъчщност Ирак беше задлъжнял на Кувейт и др. арабски държави и реш, че щу му е по-евтино да си анексира няколко петролни кладенаца в Кувейт!
Хаха! :))
-------
А да оправдаваш използването на химическо оръжие под какъвто и да е претекст е наистина тъжно!
Говори ясно за това, каква ти е ценностната система!
-------
Режимът на Садам допреди кувейтската война беше подкрепян както от СССР и бившите соц. страни (вкл. НРБ), така и от USA и France. По тази 'мъдра' схема и нашите другари уредиха България да изгори с няколко милиарда $..Ама това вече друга тема.

12.06 2014 в 22:15

Еми танковете и да им се налива акъл в кухите терористични глави ... т'ва е положението. И без друго са спонсорирани от Путлер ...

12.06 2014 в 20:58

Велкумо ту ю демократичен Ирак

12.06 2014 в 20:13

Като нищо да превземат Ирак и после да са като Афганистан през 90те/началото на 2000ната.

12.06 2014 в 20:12

Не защитавам Садам, ама Tig, като говриш, поне знай какво говориш. Садам напада Кувейт защото е изкуствено откъсната от Ирак територияи едно от най-големите петролни находища остава имено там. А относно Иран, то Хомейни пръв "напада" Ирак, като призовава за разпростиране на революцията на запад. Търсели са си го иранците химическото оръжие. Пак казвам, не защитавам никого.

12.06 2014 в 20:08

Аятоласите са в Иран, бе, илитерат.