ISIS - терористите, oт които дори Ал Кайда се страхува

OFFNews 12 юни 2014 в 17:33 20941 16

Снимка Архив

"Ислямска държава Ирак и Сирия" е групировката, пред която дори Ал Кайда отстъпва по радикални възгледи, пише британското издание "Гардиън".

Новата джихадистка клетка заплашва да създаде своя собствена държава в Ирак.

В конкуренция с Ал Кайда бунтовниците от ISIS напредват по територията на страната и заплашват с избухване на нова иракска криза не само между сунити и шиити, а и в самите редици на сунитските радикали.

Водена от иракчанина Абу Бакр ал Багдади, Ислямската държава Ирак (ISI) първоначално е част от иракския клон на Ал Кайда.

С избухването на гражданската война в Сирия групировката започва по-интензивни действия и създава свое разклонение на територията на страната през 2011 г. - „Джабат ал Нусра“ става основната джихадистка групировка в размирна Сирия.

„Джабат ал Насура“ пряко заплашва влиянието на ISI и скоро настъпва разрив между двете групировки.

За да възвърне влиянието си в Сирия, Абу Бакр ал Багдади основава Ислямска държава Ирак и Сирия (ISIS), която започва жестоки удари над основните сирийски артерии.

Възгледите на ISIS, позната още и като Ислямска държава Ирак и Левента (ISIL), са прекалено радикални дори и за Ал Кайда.

След поредица от жестоки набези в източните райони на сирийския град Алепо миналият месец лидерът на Ал Кайда Айман ал Зауахири публично порица групировката и призова за оттеглянето им от Сирия. Идеологически изоставена от „Джабат ал Насура“ групировката отправя поглед към иракските територии.

С превземането на Мосул, вторият по важност за Ирак град след столицата Багдад, ISIS демонстрира бруталните си подходи.

В момента ислямистите контролират територии, простиращи се от източен Алепо до Фалуджа в западен Ирак, а от скоро - и на север до Мосул и Тикрит.

Атаките на бунтовниците от ISIS продължават вече няколко месеца, като само през май са убити близо 800 души, 603 от които цивилни. Около 500 000 души са избягали от Мосул до момента.

Въпреки кървавата си репутация, ISIS успява да си спечели голям процент сунитски поддръжници с изявленията на лидера ал Багдади, че групировката предлага алтернатива на шиитската политическа класа в Ирак и правителството на Нури ал Малики.

Противно на иракската армия, водена от шиитски привърженици, бунтовниците от ISIS са мотивирани и по-добре въоръжени, твърдят източници на „Гардиън“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!