Обама предупреждава за възможни военни действия в Ирак

Мира Даскалова 12 юни 2014 в 22:03 3995 9

Барак Обама

Президентът на САЩ Барак Обама не изключи възможни военни действия в Ирак срещу Сунитските бойци, които се приближат все повече до Багдад от север.

"Има заплаха джихадистите да разделят страната и да установят техен режим", заяви Обама след среща в Белия дом с австралийския премиер Тони Абът цитиран от Ройтерс.

Държавният глава заяви, че екипът му по въпросите на националната сигурност проучва всички възможни варианти. Той подчерта, че Съединените щати имат интерес да не позволят на джихадистите да спечелят терен в Ирак и са готови да предприемат военни действия, ако е застрашена националната им сигурност. 

Часове след като етническите кюрдски сили се възползваха от хаоса, за да поеме контрола на петрол център Киркук, Обама бе попитан дали би наредил , въздушни удари с безпилотни самолети или по друг начин.

"Не изключвам нищо", отговори лаконично Обама.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс също коментира ситуацията в Ирак. Според него световните сили трябва да действат спешно, за да бъде овладяна ситуацията в страната.

Сунитски джихадисти превзеха райони в северната част на страната, включително втория по големина град Мосул. Това е най-сериозната ескалация на насилието в Ирак след изтеглянето на американските войски в края на 2011 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews