Ислямистки подбуди са движили нападателя с нож във влак в Германия

27-годишният мъж не е бил член на "Ислямска държава". Психиатричната му експертиза е показала, че е знаел какво върши

OFFNews 21 март 2022 в 14:29 1491 0

Извършителят на нападението с нож във влак в Германия през ноември 2021 г., при която бяха ранени няколко души, е действал по ислямистки подбуди, съобщи мюнхенската прокуратура, цитирана от Франс прес и БТА.

След разследване на Баварската служба за борба с екстремизма и тероризма може да се приеме и че обвиняемият "е действал въз основа на ислямистки екстремистки убеждения“, пише в комюникето. Вследствие на това разследването е поверено на федералната прокуратура в Карлсруе, компетентна по въпросите на тероризма.

Нападението бе извършено на 6 ноември във високоскоростен влак между Пасау и Хамбург. При него бяха ранени четирима души, някои от които тежко. Задържан бе 27-годишен мъж, който в началото бе настанен в психиатрия. Епикризата обаче показа, че е по това време мъжът е знаел какво върши и бе прехвърлен в център за задържане, припомня Франс прес.

"Цялостната и задълбочената оценка на (устройствата за съхранение) на данни, иззети от заподозрения, и разпитите на свидетели, които проведохме, освен това ни предоставиха важни улики, показващи, че (атаката е била извършена) въз основа на ислямистки екстремистки убеждения, свързани с (групировката) "Ислямска държава“, каза още прокуратурата в Мюнхен. Тя обаче уточни, че заподозреният изглежда не е част от "Ислямска държава" "на организационно ниво, нито е ръководен от нея“.

Германия, която определи крайнодесния тероризъм като заплаха номер едно за своята сигурност, стана сцена на няколко ислямистки атаки през последните години. Най-смъртоносното от тях бе извършено през декември 2016 г. на коледен базар в Берлин, отбелязва Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови