Иран арестува 11 журналисти за "чуждестранни контакти"

28 януари 2013 в 12:25 1290 0

В Иран бяха арестувани 11 журналисти. Снимка: sxc.hu
В Иран бяха арестувани 11 журналисти. Снимка: sxc.hu

11 журналисти бяха арестувани в Иран по обвинения, че сътрудничат на чужди медии, съобщи "Асошиейтед прес" в своя кореспонденция от Техеран.

Тези действия означават рязко покачване на натиска върху медиите, резултат от нулевата толерантност на държавата към дисидентските медии или към такива, които са заклеймени като враждебни, коментира още АП.

През последните години за такива бяха обявени "Гласът на Америка" и службата на Би Би Си на персийски език и определени като оръжия на американското и британското разузнаване. Много иранци редовно слушат радио и тв програмите им въпреки забраната за притежаване на сателитни чинии и заглушаването на честотите.

 Главните редактори на арестуваните разказаха анонимно пред АП, че 11-те журналисти са били задържани късно в неделя заради "чуждестранни контакти". 

Задържани са седем мъже и четири жени. Арестите идват седмица след предупреждението на главния прокурор на Иран, че журналистите, които имат контакт с чужди медии, ще бъдат наказани. Главният прокурор квалифицира всички такива репортери като "служили на врага".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови