Индипендънт: Англия дискриминира българските и румънските студенти

02 януари 2013 в 20:41 3019 3

Въпреки че Румъния и България са членове на Европейския съюз, британските закони дискриминират неоснователно студентите от двете страни, се казва в статия на румънска студентка във в. „Индипендънт”.

Студентите от двете източноевропейски страни за поредна година ще бъдат изправени пред трудности, след като Лондон удължи ограниченията за работа за България и Румъния до януари 2014 година. Така множество студенти попадат в бюрократичен капан и не могат да си търсят работа, докато учат, посочва авторката. Проблемът касае основно Англия. Северна Ирландия например премахна ограничението за източноевропейските студенти.

Британското правителство има право да налага свои правила и регламенти, за да защити британските граждани от нарастващата вълна имигранти от двете държави. Факт е, че българите и румънците са сред най-многобройните пришълци в британските университети, но е факт също, че те се справят отлично дори в престижни академии като Кембридж и Оксфорд, така че би трябвало да могат да се възползват изцяло от статута си на европейски граждани, пише още румънската студентка.

По данни от учебната 2010/2011 г. българските студенти, записани в британски висши училища са били 4615.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!