И Канада прие закон "Магнитски"

offnews 05 октомври 2017 в 07:37 2772 0

Снимка Reuters

Канадският парламент прие Закон "Сергей Магнитски" - местна версия на едноименния закон в САЩ, предаде БТА.

Замразяват се авоарите на представители на чужди правителства, нарушаващи правата на човека и им се забранява влизането на територията на страната.

Законът бе одобрен от Камарата на общините с 277 гласа "за" при нито един "против" и "въздържал се".

Той влиза в сила с подписването му от генерал-губернатора Жули Пайет - формалност, която обикновено бива изпълнена до две седмици.

Русия, Венецуела, Иран, Виетнам и Мианма са първоначалните му прицелни точки. Високопоставени хора там нарушават човешките права в страните си и перат пари в Канада, са отбелязали по време на дебатите.

Сътрудничеството между Канада и Русия на практика е преустановено напълно през 2014 г. по инициатива на консервативното правителството на тогавашния канадски премиер Стивън Харпър след анексирането на Крим от Русия и началото на конфликта в Източна Украйна.

Защита по закона "Магнитски" търси мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, но в САЩ, където законът позволява на американското правителство да защити жертви на репресии и нарушения на човешките права вследствие на разкрити случаи на корупция по високите етажи. За целта Василев нае през лятото вашингтонската фирма JWI Inc.

Името на закона идва от покойния руски адвокат Сергей Магнитски, който почина в затвор в Руския, след като разкри предполагаеми крупни финансови измами на държавни служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови