Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Цветан Василев търси закрила в САЩ по закона "Магнитски"

OFFNews 04 август 2017 в 11:22 10675 4

Цветан Василев

Банкерът Цветан Василев може да стане първият потърсил закрила в САЩ по закона "Магнистки", съобщава вашингтонският новинарски сайт The Hill. Според медията Василев е предприел стъпки по процедурата.  

Със закона "Магнитски", приет от Конгреса на САЩ, американското правителство може да защити жертви на репресии и нарушения на човешките права вследствие на разкрити случаи на корупция по високите етажи.

Василев е наел наскоро вашингтонската фирма JWI Inc, като е подписал с нея 6-месечен договор за 50 000 долара срещу придвижване на молбата му за кандидатстване за закрила. За подписването на договора вицепрезидентът на американската компания Джоузеф Огъстин е летял до Сърбия, където Василев се намира в момента. Според The Hill приятел на Огъстин му подсказал, че българинът има нужда от помощ.

Законът "Магнитски" бе приет в редактиран вариант преди година, а наскоро президентът Тръмп даде заявка, че администрацията му е готова да поеме такива случаи. Името на закона идва от покойния руски адвокат Сергей Магнитски, който почина в затвор в Руския, след като разкри предполагаеми крупни финансови измами на държавни служители. До момента няма нито една официално подадена молба за закрила по редактирания текст.

Бившият губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън също се е ангажирал със случая "Василев"  чрез организацията си с нестопанска цел - Richardson Center for Global Engagement. Ричардсън казва пред The Hill, че познава банкера от съвместната им работа в Атлантическия съвет (мозъчен тръст, ангажиран с промотиране на атлантическото сътрудничество). Самият център "Ричардсън" досега е работил по защита на политически затворници, както и по опазване на дивите животни по света, но иска да разшири дейността си в посока защита на човешките права.

Огъстин е оптимист, че случаят ще стигне до съд. Следва дълъг процес, свързан с подготовка на много документи, които трябва да бъдат представени в Държавния департамент на САЩ. След като Държавният департамент приключи собственото си проучване по случая и се съгласи да му даде ход, той го изпраща в Отдела за контрол на чуждестранни авоари (OFAC) при министерството на финансите, който се занимава със санкциите. След като OFAC провери случая, което отнема неопределено време, искът може да стигне до бюрото на президента на САЩ за одобрение, отбелязва "Хил".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

5

дони

04.08 2017 в 13:59

Защо не потърси закрила при путин, банката му е създадена с пари на КГБ? Крадец нещастен!

14355

3

neverland

04.08 2017 в 13:15

1. Няма как да стане, защото един вид посолството дето довчера се целива с Бойко, днес с този жест или директно ще каже че в БГ има репресии и нарушения на човешките права вследствие. Не че не е невъзможно, но подобни твърдения се изказват след като са много добре премислено преди това и са ясни последиците им.
2. Заради някакви кирливи 50 к вицепрезидентът е летял до Сърбия!? Дали не са пропуснали няколко нули?

21061

2

рамбо

04.08 2017 в 12:52

Този с основание се страхува от връщане в БГ. Очевидно той знае много тъмни факти за политико-финансовата мафия у нас и е доста вероятно да му запушат устата , за да не се разприказва.