Хомосексуализмът вече не е престъпление в Индия

OFFNews 06 септември 2018 в 10:58 2005 0

Върховният съд на Индия реши, че хомосексуализмът вече не е престъпление в страната, предадe БТА.

Това историческо решение слага край на забрана, въведена през 19 век.

Най-висшата съдебна инстанция на азиатската страна с население 1,25 милиарда отсъди, че член 377 от наказателния кодекс, забраняващ "противните на природния ред плътски отношения", нарушава правата, дадени от индийската конституция.

Тази разпоредба "се бе превърнала в оръжие за тормоз срещу ЛГБТ общността", заяви председателят на Върховния съд Дипак Мисра.

Според индийския наказателен кодекс, датиращ от британската колониална епоха, хомосексуализмът на хартия се наказва с доживотен затвор. На практика обаче съдебни дела за хомосексуални отношения бяха рядкост.

Състав от петима съдии във Върховния съд изслуша през юли аргументите на жалбоподателите хомосексуалисти, сред които няколко известни личности, искащи този член да бъде обявен за противоконституционен.

По време на дебатите националистическото хиндуистко правителство на Нарендра Моди избра да не заема позиция по въпроса и го остави на преценката на правосъдието.

Така Индия става 124-ата страна в света, където хомосексуализмът не се смята за престъпление, по данни на Международната асоциация на лесбийки, гейове, бисексуални, транс- и интерсексуални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!