Хиляди на протест в САЩ срещу полицейския произвол

OFFNews 06 декември 2014 в 14:30 3398 11

Продължават мащабните протести в САЩ, провокирани от поредицата от инциденти, при които полицаи убиха чернокожи мъже в различни части на страната.

Най-масови са протестите в Ню Йорк. Там защитниците на човешките права налягаха на улицата в позата на загиналия Ерик Гарднър, болният от асма мъж, който това лято беше удушен от полицай на улицата.

В столицата Вашингтон също се проведе протестно шествие, пише Си Ен Ен. Протестиращите се движеха главно по централните улици на американската столица с плакати, на които можеха да се прочетат различни послания: "Животът на черните има значение", "Расизмът убива", "Така изглежда демокрацията", "Без справедливост няма мир".

Улиците и на други големи градове в САЩ се изпълниха с протестиращи - Бостън, Чикаго, Кливланд, Маями, Ню Орлиънс.

Общественото недоволство се отприщи на 24 ноември, когато съдът реши да не бъде привлечен под отговорност полицаят Дарън Уилсън, който уби невъоръжения 18-годишен чернокож младеж Майкъл Браун в град Фъргюсън, щата Мисури.

Хиляди хора излязоха на протест в Кливланд, където бял полицай, застреля миналия месец 12-годишно момче, което държало пистолет играчка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!