Полицаят, убил чернокож младеж в САЩ, подаде оставка

Ивайло Анев Последна промяна на 30 ноември 2014 в 08:46 3641 6

Полицай Дарън Уилсън подаде оставка. Това съобщи адвокатът му след серия протести, последвали решението на съда Уилсън да не бъде съден заради това, че през август уби чернокожият младеж Майкъл Браун в град Фъргюсън, щата Мисури, САЩ.

Полицаят бе в административен отпуск след инцидента.

След 3-месечно разглеждане на обстоятелствата по случая местен съдебен състав обяви преди няколко дни, че няма да предяви никакви обвинения срещу 28-годишния полицай.

Случаят бе следен с огромно внимание от обществеността, която бе разделена дали убийството е на расова основа, или не. Самият полицай заяви в телевизионно интервю за ABC, че никога не е бил обвиняван за расистки действия по време на кариерата си и изрази увереност, че разследването ще покаже, че няма вина.

Протестите и заплахите към полицейски семейства принудиха властите да засилят мерките за сигурност.

След решението на съда демонстрации имаше в много американски градове. Стигна се до сблъсъци с полицията и арести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2014 в 22:38

Заглавието трябва да се коригира на "Полицаят, който уби престъпник при самозащита подаде оставка под натиска на левичарските медии".


Установените от съда факти са (с преобладаващо чернокожи членове на жури, което гласува единодушно), че младежът (ръст към 1.90) и около 90 кг след като първо е откраднал пурети от един магазин, избутал е безцеремонно продавача, който се е опитал да си вземе пурите обратно, след това е решил да се движи насред уличното платно, като победител. Докато е патрулирал с полицейската кола (и е бил на път към обрания магазин) полицаят е помолил младежа да отиде на тротоара (без да знае, че това е крадецът). Младежът му се е озъбил и казал на полицая да не се занимава с него, след което го отминал и продължил да си върви на средата на улицата. Полицаят върнал колата назад, леко отворил вратата и му повторил да пресече и да върви по тротоара. Чернокожият се пресегнал през вратата и му набил едно кроше, от което полицаят е бил зашеметен.

След като се свестил, полицаят насочил към нападателя си оръжие и му наредил да остъпи. Чернокожият му грабнал оръжието и в продължение на няколко минути се борили за оръжието. Полицаят е стрелял. Чернокожият междувременно ударил второ кроше на полицая и се отдалечил от полицейската кола. Като се свестил от удара, да полицаят слязъл от колата, последвал нападателя си и му наредил да спре и да си вдигне ръцете. Нападателят отново се засилил срещу полицая да го удари с юмрюци и не е спрял при повторното предупреждения. Полицаят пак е стрелял няколко пъти.

30.11 2014 в 17:05

Разумни коментари, днес рублогонците имат почивен ден.

30.11 2014 в 11:36

до SC...
Грешката е вярна, то и тукашното "малцинство", което скоро ще е повече от нас все се жалва, че ги дискриминираме... Имат само права, но не и задължения...

30.11 2014 в 10:43

Колега „...“, тук не става въпрос за хлапето с пистолета, а за случай от август, в който крадец нападнал полицай, опитвайки се да избяга от местопрестъплението. Полицая го застрелял, в следствие на което разните квартални отрепки се вдигнали на бунт, че видиш ли, полицая убил негър (па макар и крадец). Та така.
А за случая с хлапето вината е най-вече на родителите, но това е друга тема.

30.11 2014 в 10:08

Добре де... Че полицая не е трябвало да стреля е ясно, ама защо тия хлапетии ходят и размахват пистолети-играчки?!?! И аз да размахам нещо подобно и мен няма да ме чакат да се обяснявам, ами ще ми видят сметката... То малко акъл трябва, ама навреме

30.11 2014 в 09:01

Колко патардия за един мангал