Видео показа убийството на 12-годишно чернокожо момче от полицай в САЩ

OFFNews 27 ноември 2014 в 10:09 10651 19

Тамир Райс
Тамир Райс

Полицията в Охайо разпространи кадри от инцидента, при който полицай застрелва в Кливланд 12-годишно чернокожо момче, което си играе с пистолет играчка в парк.

Тамир Райс беше убит в събота, докато се разхождал в парк в Кливланд и размахвал пистолет играчка, който, според полицията, бил неразличим от истинско оръжие. Полицаите отишли в парка по сигнал на тел. 911 за мъж, което размахва оръжие. Мъжът, подал сигнала, е уточнил, че не е е сигурен дали оръжието е истинско, но това не е било предадено на двамата полицаи, отзовали се на сигнала - Тимъти Льоман (26) и Франк Гармбак (46).

Кадри от охранителна камера показват как полицейският автомобил приближава и спира в тревата до беседката, където е Тамир. Полицай Льоман, който е в полицията от месец март, започва да стреля в момента, когато излиза от колата. Тамир е прострелян в корема.

Според официалното съобщение на полицията полицаят е предупредил Тамир да свали оръжието три пъти и след като той не го е направил, полицай Льоман е стрелял.

Видеото няма звук и кадрите не показват дали Тамир наистина сочи с пистолета играчка към полицаите.

Полицията в Кливланд публикува видеото, след като семейството на Тамир Райс настоя то да бъде излъчено публично.

Вижте видеото тук:

Убийството на 12-годишното дете стана дни преди съдът да реши полицаят Дарън Уилсън, който уби чернокож младеж в американския град Фъргюсън, щата Мисури, през август 2014 г., да не бъде съден с мотива, че "няма достатъчно причини за започване на съдебни процедури".

Решението изкара хиляди протестиращи по улиците на десетки американски градове. Стигна се до сериозни сблъсъци с полицията, бяха ранени полицаи, младеж загина в опожарен автомобил. След две денонощия на безредици днес протестите започнаха да стихват.

В същото време днес онлайн изданието "The Daily Beast" пише, че от 9 август, когато патрулният полицай Дарън Уилсън във Фъргюсън, Мисури, застреля невъоръжения чернокож Майкъл Браун, досега най-малко 14 американски тийнейджъри са загубили живота си от от ръка на полицай.

Изданието публикува и списък на убитите младежи на възраст между 13 и 19 г. Най-младият е 12-годишният Тамир Райс от Кливланд, Охайо.

На 21 септември в градчето Тербон, Луизиана, се получава сигнал, че някой се укрива в изоставена къща. Изпратените полицаи застреляли 14-годишния Камерън Тилман. Твърди се, че той е бил въоръжен, макар и брат му да казва, че това не е истина. Според медии момчето е имало пневматичен пистолет.

18-годишният Кери Смит-Верамонтес е застрелян в дома си, когато полицията нахлула да търси две изчезнали момичета. Полицаите твърдят, че той е бил въоръжен с нож.

19-годишно момиче, което само вика полицията и предупреждава, че е въоръжено с "Узи", ги посрещнало извън дома си с електрическа бормашина в ръце. Била е незабавно застреляна. Оказало се, че момичето е с психично заболяване.

От 14-те жертви най-малко 6 са афроамериканци, посочва изданието. Според него през последните години тъмнокожите младежи загиват от ръцете на полицаи средно 4.5 пъти по-често отколкото младежи от други раси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!