Ново убийство на чернокож от полицай в САЩ

OFFNews 05 декември 2014 в 07:43 5678 6

Румейн Бризбън
Румейн Бризбън

На фона на разрастващите се протести в САЩ заради отказа от съдебно преследване на полицай, убил чернокож младеж, там бе регистриран нов случай на убийство на чернокож мъж от полицай, съобщи агенция "Ройтерс".

Полицай от Финикс застрелял невъоръжен чернокож мъж при сбиване. Властите твърдят, че полицаят е решил, че мъжът носи оръжие.

34-годишната жертва е Румейн Бризбейн. Той е седял в черен "Кадилак" пред магазин във вторник (2 декември) вечерта и, според свидетелски показания, е продавал наркотици на седящия на другата седалка.

Полицаят (30 г.) бил повикан на мястото и когато е отишъл, видял 34-годишния мъж да премества нещо от задната седалка на автомобила.

Полицаят - ветеран от седем години в полицейското управление - няколко пъти наредил на мъжа да покаже ръцете си, когато Бризбейн поставил "едната или двете си ръце на кръста" и побягнал. Полицаят се затичал след него, хванал го и по време на боричкането полицаят решил, че мъжът е хванал дръжката на пистолет с ръката си, която държал в джоба.

Полицаят е наредил на заподозрения няколко пъти да спре на място, но той е отказал да се подчини, крещял е обиди на полицая, се казва в изявление на полицията след инцидента. Страхувайки се, че мъжът има пистолет в джоба си, полицаят стрелял два пъти в тялото му.

Още полицаи пристигнали на мястото на инцидента и докато те и служители на пожарната се опитвали да окажат първа помощ на Бризбейн, той починал.

При претърсването се оказало, че застреляният мъж е носил бурканче с хапчета в джоба си. В автомобила е била открита марихуана.

30-годишният полицай не е бил ранен по време на инцидента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови