Хиляди излязоха по улиците на Москва в марш на мира

OFFNews 15 март 2014 в 14:15 4523 19

Снимки: Украинская правда

Около 18 хиляди души взеха участие в шествие в Москва, посветено на събитията в Украйна, предаде РИА Новости.

По данни на руското вътрешно министерство, акцията „В подкрепа на Крим и срещу фашизма” е събрала 15 хиляди души, а в тази „Срещу обединяването на Крим и Русия” са се включили 3 хиляди души.

За изминалото денонощие руските войски са осъществили прегрупиране в близост до границата с Украйна. На летище „Долотинка” са прехвърлени 40 хеликоптера Ми-8 и Ми-24. От руското селище Деркул (Ростовска област) е регистрирано преместване на руски войски в посока на държавната граница.
В района на Таганрог, Матвеев Курган (в Ростовска област) и Новошахтинск се наблюдава струпване на войски. Засечена е активност на станцията за прихващане на сигнали край Новошахтинск.

По-рано днес временният украински президент Олександър Турчинов обвини "агенти на Кремъл" в подстрекаване към насилие в източните градове на страната. Това е една от най-директните критики на Киев срещу президента Путин, която идва от най-високо равнище, коментира агенция Ройтерс.

От председателското място във Върховната рада Турчинов спомена трите смъртни случая в резултат на два инцидента тази седмица - в Донецк и Храков и каза пред депутатите: "Знаете много добре кой организира масовите протести в Източна Украйна - това са агентите на Кремъл, които ги организират и финансират, които са причината да има жертви".

Турчинов предупреди за възможен риск от руско нахлуване на изток след окупацията от Москва на Кримския полуостров.

Украинските власти призоваха хората от предимно руски говорящите градове в индустриалния Изток да не се поддават на провокации, които Русия може да използва, за да оправдае изпращането на войски там.

Според украинския премиер Арсений Яценюк председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е потвърдил готовността на страните-членки на ЕС да проведат среща на 21 март за подписването на политическата част от Споразумението за асоцииране между Украйна и 28-членния блок.

„Нашето европейско бъдеще отново е в ръцете ни. ЕС е готов да разгледа приемането на едностранно решение за безмитен достъп на украински стоки до пазара на страните-членки. Това са допълнителни 400 милиона долара за украинската икономика и украинския бизнес", поясни Яценюк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!