Хан Юнис е обкръжен, десетки бойци на Хамас са убити

Египет предупреждава Израел за Филаделфийския коридор

Кристина Минчева 23 януари 2024 в 14:26 4775 2

Войници

Снимка Израелски отбранителни сили/ Х

Войници от израелската армия

Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) съобщават, че за една нощ са завършили обкръжението на Хан Юнис в южната част на Газа, като в процеса са убити десетки бойци на "Хамас". Междувременно звучат сирени за противовъздушна атака в северните градове Авивим, Барам и Йирон на границата с Ливан, а Египет предупреждава Израел, че всеки опит за превземане на контрола върху сигурността на Филаделфийския коридор - ивицата земя, която разделя Газа и Египет - ще доведе до "сериозна заплаха" за отношенията между съседните страни.

98-ма дивизия е оказала голям натиск в западната част на Хан Юнис, като 7-ма бронирана бригада и бригада Гивати са обградили града. Бригадата командоси на дивизията е извършила операции по-дълбоко в Хан Юнис, който според ЦАХАЛ е основна крепост на "Хамас".

Израелската армия съобщава, че сухопътните сили са участвали в битки от близко разстояние с оперативните сили на терористичната организация и са били извършени въздушни удари, които са убити "десетки терористи". Войските са убили бойци на "Хамас", използващи РПГ само на десетки метри от войниците, въоръжени мъже, които са открили огън, и оперативни работници, които са минирали сгради и пътища с взривни устройства. Освен това в района на Хан Юнис са открити ракети, подготвени за изстрелване, тунели и други оръжия.

В същото време са звучали сирени за противовъздушна атака в северните градове Авивим, Барам и Йирон на границата с Ливан. От 8 октомври ръководените от Хизбула сили атакуват израелски общности и военни постове по границата почти ежедневно, като подкрепяната от Иран терористична групировка твърди, че прави това, за да подкрепи Газа на фона на войната на Израел с "Хамас".

Израелските сили за сигурност все още се борят с контрабандата на оръжия за "Хамас" от Филаделфийския коридор. Днес Египет е предупредил Израел, че всеки опит за превземане на контрола върху сигурността на ивицата земя, която разделя Газа и Египет, ще доведе до "сериозна заплаха" за отношенията между съседните страни.

Филаделфийският коридор е 14-километров участък на границата между Египет и Газа. Израелските лидери са говорили за поемане на контрол над коридора, за да предотвратят евентуална контрабанда на оръжие в Газа. Египет се опасява, че военна операция по границата може да изтласка голям брой палестинци на негова територия.

По-рано днес стана ясно, че повече от 20 израелски войници са били убити при стрелба в централната част на Ивицата Газа. Това са най-много единични жертви в израелската армия от началото на военната операция на ЦАХАЛ срещу "Хамас" след нападението на терористите на 7 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки