Повече от 20 израелски войници са убити в Ивицата Газа

Това е най-тежката загуба на човешки живот за Израел от началото на операцията

OFFNews 23 януари 2024 в 12:21 727 0

израелски войници

Снимка IDF

Повече от 20 израелски войници са били убити при стрелба в централната част на Ивицата Газа. Това са най-много единични жертви в израелската армия от началото на военната операция на ЦАХАЛ срещу "Хамас" след нападението на терористите на 7 октомври.

Точният брой на загиналите все още не е известен. Говорителят на ЦАХАЛ адмирал Даниел Хагари съобщи за 21 военнослужещи, редица израелски източници пишат, че са загинали 24 души, посочва Би Би Си.

Все още се изяснява и как точно е станало това.

"Все още проучваме обстоятелствата на случилото се и разследваме причините за експлозиите", заяви Хагари.

Според междинната версия на Израелските отбранителни сили войниците са се намирали в две сгради, където са залагали взривове, за да ги разрушат. Те обаче са гръмнали, преди да успеят да напуснат зданията.

Вероятно сградите са били обстрелвани с гранатомети от бойците на "Хамас".

Съобщава се също, че израелски танк е бил обстрелван на същия участък и е възможно някои от жертвите да са от екипажа му.

Израелският президент Ицхак Херцог заяви, че Израел преживява "непоносимо тежка сутрин". А министърът на отбраната Йоав Галант обеща, че смъртните случаи ще дадат допълнителен мотив за постигане на целите на бойното поле.

Премиерът Бенямин Нетаняху бе категоричен, че Израел ще продължи да се сражава в Ивицата Газа до "абсолютна победа", предаде Ройтерс. Той допълни, че вчерашният ден е бил особено труден за израелските сили.

"Вчера беше един от най-трудните дни, откакто започна войната. В името на нашите герои и за живота си няма да спрем да се бием, докато не постигнем абсолютна победа", каза Нетаняху.

Премиерът съобщи, че израелската армия разследва смъртта на 21 войници, които са загинали при експлозии в сгради.

Смъртоносният инцидент стана на фона на настъплението на израелската армия дълбоко в Ивицата с огнева подкрепа от въздуха, сушата и морето.

Във вторник израелското командване обяви, че ЦАХАЛ са завършили обкръжаването на град Хан Юнис, което беше предшествано от неколкодневни ожесточени боеве.

Контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването на Газа съобщава, че през последните 24 часа в Ивицата са загинали 195 палестинци, а над 350 са били ранени. Не е възможно тези данни да бъдат проверени по независим начин.

По-рано Палестинският Червен полумесец обяви, че израелската артилерия е ударила офиса на организацията, който се намира южно от Хан Юнис. Твърди се, че по време на обстрела в сградата са се укривали палестински цивилни и някои от тях са били ранени. Няма потвърждение и на тази информация.

В момента войските на ЦАХАЛ напредват към крайбрежния район Ал-Маваси, който израелците по-рано обявиха за безопасна зона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика