„Хамас“ и Израел прекратиха огъня

Борислава Бибиновска 22 ноември 2012 в 10:19 1576 0

Членове на
Членове на "Хамас" при обстрел срещу Израел с ракети, Снимка: The Telegraph, Архив

„Хамас“ и Израел обявиха примирие след 8 дни на военни сражения. Мирът обаче се очаква да е временен, съобщи Би Би Си.

 Хиляди жители на ивицата Газа излязоха през нощта да отпразнуват примирието след 22 ч снощи, когато официално то влезе в сила.

 Израелско радио обаче съобщава, че дори след този час 12 ракети са били изстреляни от Газа. Не е последвала реакция от израелска страна, понеже е установено, че ракетите са паднали на пусти територии и не са причинили щети.

По повод примирието лидерът на „Хамас“ Халед Мешаал заяви, че израелската авантюра се е провалила. Израелският лидер Бенямин Нетаняху пък заяви, че „Хамас“ са потърпевши от дързостта си да се противопоставят на Израел.

 „Хамас“ плати тежка цена по време на осемдневния конфликт“, каза Нетаняху. 

Президентът на Египет - страната посредник за мирното посредничество - е представил официалното споразумението за примирие между Израел и Хамас.

 Според декларацията Израел се е съгласил да сложи край на всички военни действия и целенасочени убийства, а всички палестински фракции трябва да спрат изстрелването на ракети в Израел и да прекратят граничните атаки. Трябва да започнат и преговори за отваряне на граничните пунктове на Газа и облекчаване на ограниченията върху движението на хора и стоки.

 Правителството на „Хамас“ пък обяви днешния ден за официален празник на територията на Газа, който ще бъде наречен „Национален празник на победата“.

 Светът също приветства прекратяването на военния конфликт. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че оттук-нататък е важно повторно избухване на огъня да не се допуска.

 5-ма израелци и около 150 палестинци загинаха от началото на военните действия между „Хамас“ и Израел, които започнаха миналата седмица.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews